Proračun

SBŽ 90 posto prihoda ostvaruje od PDV-a

SBŽ 90 posto prihoda ostvaruje od PDV-a
06.12.2012.
u 09:04
Koncesije za mini centrale koje su razlog prosvjeda i blokada u SBŽ-u te prihodi od drugih koncesija tek su beznačajna stavka u punjenju proračuna
Pogledaj originalni članak

Skupština Srednjobosanske županije proteklog je mjeseca, po skraćenom postupku, usvojila Prijedlog izmjena i dopuna proračuna SBŽ-a za 2012. godinu. Usvajanje ovog akta bilo je potrebno zbog realiziranja rebalansa županijskog proračuna. Naime, zbog pada ubiranja prihoda u prvih deset mjeseci ove godine za 12,7 milijuna maraka, SBŽ morao je donijeti rebalans proračuna, a nije isključeno da će do kraja godine imati još jedan.

Prihodi znatno manji


Ni mjesec studeni nije bio obećavajući kad je u pitanju ubiranje prihoda, a teško je očekivati da će se stanje popraviti i u prosincu, upozorava Zdravko Gavranović, ministar financija SBŽ-a. Rebalansom je smanjen proračun s planirana 162 na 157 milijuna. Resorni ministar posebno je zabrinut zbog činjenice da je ostvareni prihod u prvih deset mjeseci ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje manji za 2,5 milijuna. “Vjerujem da ćemo krajem godine imati deficit od sedam milijuna maraka. Na to upozoravam od trećeg mjeseca, još uvijek mislim da možemo osigurati normalno funkcioniranje jednim domaćinskim odnosom prema trošenju proračunskih sredstava. Prostora za uštede ima, samo treba volje da se ide s uštedama”, mišljenja je ministar Gavranović. O proračunu SBŽ-a ovisi oko sedam tisuća korisnika. Plaće i druge naknade zasad im se isplaćuju redovito, a jedino što im nije izmireno u ovoj godini je regres. “Mi od isplate regresa još nismo odustali. Izvjesno je da ga neće biti ove godine, a isplata u idućoj godini ovisi o punjenju proračuna”, kaže Tahir Lendo, predsjednik Vlade SBŽ-a.

Loša raspodjela PDV-a

“Čak 90 posto proračuna SBŽ-a puni se od PDV-a, 10 do 12 posto prihod je ubran od raznih taksi, kazni i izravnih poreza. Kad je PDV u pitanju, moram kazati kako mi u županijama nikako nismo zadovoljni njegovom raspodjelom jer mi smo tek na četvrtom ili petom mjestu kod raspodjele. Stalno slušamo kako prihod od PDV-a raste, ali kad imamo u vidu sve odbitke, za raspodjelu ostaje manje sredstava nego ranije”, objašnjava Zdravko Gavranović, ministar financija. Koncesije za mini centrale koje su posljednjih godina razlog prosvjedima i blokadama u SBŽ-u te prihodi od drugih vrsta koncesija zasad su tek beznačajna stavka u punjenju proračuna, što bi se moglo i protumačiti na način da SBŽ svoja prirodna bogatstva daje u bescjenje. “Mislim da u načinu ugovaranja i dodjeli koncesija i te kako ima prostora za promjene jer sadašnji način po kojemu se u prvih deset godina ubire tri posto, u drugih deset 20 posto, a tek poslije 30 godina 40 posto poreza na ostvarenu dobit, a čujemo da su dobiti enormne, nije najbolje rješenje. Dok mi dočekamo da prođe 30 godina, puno se toga može promijeniti”, ističe Gavranović. Srednjobosanski ministar financija najavio je i mogućnost naplate dugovanja po osnovi izdanih koncesija nepopularnom metodom izdavanja mjenica. Prema njegovim riječima, na loše stanje u punjenju proračuna SBŽ-a neće utjecati ni prodaja imovine koju ova županija ima u nekim od država nastalih raspadom bivše Jugoslave ili općeniti potraživanja nastalih u bivšoj državi. “Ono što je dosad prodano je simbolično, a na veći su iznosi na ‘dugu štapu’”, objašnjava ministar financija u Vladi Srednjobosanske županije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.