gigantski ciklon

Saturnova oluja izazvala najveći vrtlog ikad u solarnom sustavu

Foto: AFP
Saturnova oluja izazvala najveći vrtlog ikad u solarnom sustavu
26.10.2012.
u 08:33
Nastanak ovalnog vrtloga bio je nevidljiv ljudskom oku, no znanstvenici su zabilježili veliko infracrveno isijavanje praćeno porastom temperature što je uzrokovalo veliko izbacivanje energije
Pogledaj originalni članak

Iako se površina Saturna čini mirnom, nedavno je na njoj zabilježena oluja koja je stvorila najveći i najvrući vrtlog ikad zabilježen u solarnom sustavu.

Piše o tome Wire koji napominje da je nastanak ovalnog vrtloga bio nevidljiv ljudskom oku, no znanstvenici su zabilježili veliko infracrveno isijavanje praćeno porastom temperature što je uzrokovalo veliko izbacivanje energije.

Oluja je povezana s tzv. velikom proljetnom olujom koja je nad sjevernim predjelima Saturna bjesnila krajem 2010. i dobrim dijelom 2011. godine. Ova globalna oluja najveća je zabilježena od 1903. godine. O njenoj veličini svjedoči i činjenica da je oluja od početka pa sve do kraja trajanja obujmila cijeli planet.

Sve to uočili su istaživači koji od 2011. pomoću NASA-inih teleskopa promatraju tzv. tople točke u Saturnovim oblacima koje uzrokuju pojavu takvih oluja. One se inače pojavljuju periodično i ohlade nakon mjesec dana, no dvije takve točke nedavno su se spojile i tada je uslijedilo formiranje ogromnog ciklona koji je nakratko premašio veličinu Jupiterove velike crvene mrlje.

U njemu je temperatura narasla za 150 stupnjeva Celzijusa te je došlo do pojave ogormne količine etilena, plina koji se ne uočava često na Saturnu. Spajanjem vrućih vrtloga na Saturnovoj površini proizvedena je 100 puta veća količina tog plina negoli su znanstvenici pretpostavljali da je moguće, a misterija im je i pojava nekih drugih plinova koji su okružili gigantski vrtlog.

Taj bi vrtlog u potpunosti trebao nestati do 2013. godine, no neki znanstvenici drže da bi se on ponovo mogao aktivirati sljedećeg mjeseca.

>>VIDEO Ovo je nova crna rupa otkrivena u našoj Mliječnoj stazi

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.