Na udaru USKOK-a

Sanaderovi u deset godina zaradili 4,5, a blokirano im 28 mil. kuna

Foto: Patrik Macek/Pixsell
sanader
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
\'Split.25.01.2011. Ulozak zemljisne knjige iz kojeg je vodljivo da je Sanaderova punica Karmela Saric vlasnica stan u Karamanovoj ulici broj 9 kojem zivi njegova majka,. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
'25.01.2011.,Brac -Uvala na kojoj zavrsava zemljiste Ive Sarica Sanaderova punca u milni na Bracu Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
26.01.2011.
u 08:30
Bivšem premijeru blokirano je i 30.000 kvadrata zemljišta na Braču, gdje mu je prvi susjed gradonačelnik Željko Kerum
Pogledaj originalni članak

U posljednjih deset godina, prema podacima Informacijskog sustava Porezne uprave, supruzi Ivo i Mirjana Sanader ostvarili su ukupan prihod od 3,5 milijuna kuna. Bivši je premijer, prema tim podacima, legalno zaradio 2,1 milijun kuna, a njegova supruga 1,4 milijuna kuna. Imali su ušteđevinu od 281 tisuću kuna i 25 tisuća eura, a nekadašnji šef Vlade i HDZ-a naslijedio je i 105 tisuća eura pa proizlazi da su Sanaderovi u spomenutu razdoblju od prihoda i nasljedstva ostvarili najviše 4,5 milijuna kuna.

Još jedna blokada

Odvrtimo li film unatrag nekoliko godina i prisjetimo li se njihova lagodna življenja, jer treba uzeti u obzir troškove života i potrebe četveročlane obitelji, kao i to da školuju dvoje djece, od kojih jedno studira u SAD-u, nameće se pitanje odakle Sanaderovima luksuz? Bivšem premijeru, trenutačno pritvoreniku u Salzburgu, osumnjičenom za izvlačenje 28 milijuna kuna iz državnih poduzeća, ministarstava i agencija preko marketinške agencije Fimi medije zbog toga je ponovno blokirana imovina za koju se sumnja da je stečena prljavim novcem.

Riječ je o još jednoj čestici zemlje u Milni na Braču koja glasi na Ivu Šarića, Sanaderova punca. Površina joj je 20.087 četvornih metara, a u Općinski sud u Supetru 21. siječnja 2011. stigla je zabilješka o određivanju privremene mjere zabrane raspolaganja česticom, a još u prosincu zabrana je izdana za susjednu parcelu, površine 9769 četvornih metara, za koju je također u zemljišniku Šarić naveden kao vlasnik. U katastru se parcele vode kao šuma, odnosno pašnjak, a prema zemljišnim knjigama stoji da je Šarić veću parcelu kupio još 1996. godine od obitelji Marangunić za 200.000 kuna, a drugo susjedno zemljište 2004. godine od obitelji Mijić također za sličnu cijenu.

Sanaderov punac, za kojeg se ustanovilo da ima i cijelo bogatstvo na računu u Austriji, kazao je i istražiteljima da o zemljištu na Braču ništa ne zna, a da u Austriji nije bio barem 20 godina! U Milni, pak svi znaju gdje je "Sanaderova zemlja" te imaju svoje mišljenje o razlozima kupnje parcele na kojoj je gradnja zabranjena. Riječ je o zemljištu iznad slikovite vale, s pogledom na Milnu, obraslom borovinom i niskim raslinjem. Sanaderu je ondje prvi susjed splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je teren već iskrčio za maslinik.

– Sanader je ovo kupio jer je htio graditi lučicu. To se znalo u mistu, ali nije mu se očito žurilo, jer do vijeća takvo što nikad nije došlo. Ovo je zelena površina – kaže nam naš dobro upućen vodič.

Kaže da baš zato Šarić ne bi mogao basnoslovno zaraditi na njezinoj prodaji, ali bi zaradio bar dvostruko više no što je uložio.

Kao "mali od kužine"

– Dolazio je kad je bio "mali od kužine", u Ministarstvu vanjskih poslova. Obećao nam je da će u Milnu iz Južne Amerike prebaciti kosti našeg dobrotvora Ivana Bonačića Sarga. On u pržunu, a Sargo i dalje u Americi! – ljuti se stariji mještanin i dodaje da je Sanader htio golfište u Nad Osibovoj, gdje je prije nekoliko godina srušeno 30-ak kuća.

S druge pak strane, USKOK je zatražio i blokadu Sanaderova stana od 65,42 četvorna metra u Karamanovoj ulici u Splitu. Kao vlasnica te nekretnine navedena je Karmela Šarić, punica bivšeg premijera. Na navedenoj adresi stanuje Sanaderova majka, a stan je procijenjen na 130 tisuća eura. Inače, odavde su također odnošene vrijedne umjetnine za koje se sumnja da su stečene nelegalno. Danica i don Vinko Sanader, sestra i brat bivšeg premijera, nemaju nekretnina, a Sanaderovi odvjetnici jučer nisu mogli objasniti tko se brine o blokiranoj imovini u Splitu ni tko će podnositi žalbe.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.