večernjakov specijal

Sanaderove crne kronike: Tko bi gori, sad je doli

Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
sanader, suđenje (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
sanader, suđenje (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
\'30.09.2011 .,Zagreb - Bivsi premijer Ivo Sanader odlazi u pratnji specijalne i pravosudne policije sa Zupanijskog suda. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
sanader (1)
01.07.2012.
u 08:00
Osramoćen i osiromašen čeka pravosudni završetak svoje osmogodišnje vladavine
Pogledaj originalni članak

Tko bi gori, sad je doli. Mora da je ta misao 18. srpnja prošle godine prolazila kroz glavu Ive Sanadera, bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a, dok se u neudobnom kombiju vozio od Salzburga do Zagreba praćen brojnom policijskom pratnjom. Istina, policijska pratnja bila je nešto na što je Sanader navikao.

Na naš račun

No, vožnja u neudobnom kombiju bila je nova za njega, naviklog da se vozi u blindiranom, dva puta plaćenom i preplaćenom BMW-u. Sanaderovu nelagodu zbog neudobne vožnje zasigurno je povećavalo i krajnje odredište njegova puta. Jer sada to nije bila njegova obiteljska vila u Kozarčevoj, zgrada Vlade ili Središnjica HDZ-a. Ne, sada je nekada najmoćniji čovjek u zemlji bio na putu za Remetinec, zagrebački zatvor na kraju grada.

Vrata zatvora, koji će mu biti “dom” sljedećih pet mjeseci, zatvorila su se iza Sanadera tog dana u 21.50. Označivši tako i simbolično konačni pad čovjeka koji je godinama bio alfa i omega i Vlade i stranke i države. Raskoš privilegiranog života kakav je vodio i u kojem je svoje užitke, kako se sada tereti, obilno financirao novcem poreznih obveznika, Sanader je tog srpanjskog dana zamijenio skučenom ćelijom s oskudnim namještajem.

Nekada najmoćniji čovjek države, tada je postao najpoznatiji stanovnik Remetinca. I dok se on privikavao na uvjete života iza hrvatskih rešetaka, a njegov odvjetnički tim borio da ga izvuče na slobodu, u javnosti se nagađalo o Sanaderovu zdravlju. Nije bilo ozbiljnijeg medija u zemlji koji nije izvještavao o Sanaderovim zdravstvenim problemima, s posebnim naglaskom na stanje – njegove noge.

Jer noga, koju je ozlijedio tijekom tjelovježbe u austrijskom zatvoru, u krajnjem slučaju bila je i razlog što je hodao uz pomoć štake. A ta štaka, pak, pokazat će se koji mjesec kasnije, bila je dobar adut za izbjegavanje možda najveće Sanaderove javne sramote – lisica. Jer zbog štake nije mogao biti vezan lisicama kada su ga 28. listopada pravosudni policajci uveli u veliku sudnicu zagrebačkog Županijskog suda, gdje mu je trebalo početi prvo u nizu suđenja. Javnost tako nije imala satisfakciju vidjeti ulisičenog premijera, ali je vidjela jednog novog, gotovo neprepoznatljivog Sanadera – ostarjelog, omršavjelog, u ispranoj trenirci, kako zbunjeno objašnjava Ivanu Turudiću, predsjedniku sudskog vijeća, da je mislio da ga tog dana voze u bolnicu, a ne na sud.

Arogantan političar

Igrokaz, spin, manevar obrane – bili su samo neki od izraza kojima su mediji popratili to prvo Sanaderovo pojavljivanje u javnosti od uhićenja u Austriji u prosincu 2010. No, dojam zbunjenosti i nesnalaženja u situaciji u kojoj se zatekao, kakav je Sanader ostavio za prvog pojavljivanja u sudnici, uskoro je nestao. Jer već na sljedećem ročištu bio je to Sanader na kojega je javnost navikla – arogantan političar koji ne prihvaća realnost, ali i ne shvaća ili ne želi shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se našao.

Presiguran u svoju nepogrešivost, Sanader je u studenom 2011. sudskom vijeću, koje mu sudi zbog slučajeva Hypo i Ina - MOL, jednom od niza suđenja, koje će mediji titulirati “procesom desetljeća”, objašnjavao kako nije ratni profiter. Intonacijom glasa, koja ne trpi prigovora, objašnjavao je za što je on sve zaslužan u stvaranju Hrvatske. Već je tada bilo jasno da će sudnicu, koliko god ga sudsko vijeće u tome ograničavalo, pokušati iskoristiti kao svoj obračun s njima. A ti oni, njegovi su nekadašnji sljedbenici, ljudi koji su godinama bespogovorno izvršavali sve Sanaderove naredbe, da bi mu prvom prigodom ne samo okrenuli leđa već mu u njih zabili i nož.

Taj totalni rat svih protiv svih postao je još očitiji kada je u travnju ove godine krenulo suđenje za Fimi mediju, najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj. Jer dok je osupnuta javnost slušala o tome kako su državna poduzeća služila kao bankomati Sanaderu i njegovoj kamarili, pokušavajući si predočiti kolika je uistinu pustoš koju je stil vladavine bivšeg premijera ostavio u državi i državnoj blagajni, on sam slušao je iz usta dojučerašnjih sljedbenika samo jedno – Sanader je od nas to tražio.

Slušajući to, zasigurno je morao pomisliti da mu uz takve prijatelje neprijatelji nisu potrebni. Jer svi njegovi nekadašnji prijatelji – s izuzetkom Luke Bebića i Marija Zubovića, koji su svojom imovinom jamčili za njegov izlazak iz Remetinca – malo poslije Sanaderova uhićenja pohitali su pod skute Mladena Bajića. Glavni državni odvjetnik tako je postao svojevrsni ispovjednik ražalovanih HDZ-ovca koji su svojim “ispovijedima” u već legendarnoj uskočkoj sobici Bajiću dali dodatnu “municiju” za pucanje po Sanaderu. Ta “pucnjava” zasad se zaustavila na četiri optužnice i tri istrage, pretvorivši tako Sanadera u najčešćeg “gosta” zagrebačkoga Županijskog suda.

Sanader, na kraju svega osramoćen i osiromašen, bez enormnog osobnog i obiteljskog bogatstva koje mu je blokirano, čeka pravosudni završetak svoje osmogodišnje vladavine. A rezime tog pravosudnog završetka vjerojatno će biti tema sljedećeg Večernjakova rođendanskog broja...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.