OPERACIJA

Sadržaj trbušne šupljine uspješno vratili u tijelo bebe

Foto: Braco Selimović
Sadržaj trbušne šupljine uspješno vratili u tijelo bebe
19.06.2011.
u 17:49
Mostarski liječnici prvi put izveli veliku rekonstrukciju trbušnog zida djeteta starog samo par sati
Pogledaj originalni članak

Dječak koji je rođen u SKB-u Mostar 6. svibnja, prije nešto više od mjesec dana, već je dobio jednu od najvećih životnih bitaka. Naš mali heroj se rodio s iznimno rijetkim poremećajem, tj. defektom trbušnog zida. Želudac i crijeva su bila izvan trbušne šupljine, nije ih pokrivala ni koža. - Prvo dijete, prva trudnoća kod majke, rođen je par tjedana prije termina, nije bio vitalan na početku, kratkotrajno je reanimiran. Kod djeteta je primjećeno, ne samo nakon poroda nego i tijekom trudnoće, kako postoji defekt trbušnog zida. To je jedna veoma rijetka anomalija, ali veoma ozbiljna - rekla nam je na početku razgovora dr. Darinka Glamuzina, voditeljica neonatologije na Odjelu pedijatrije SKB-a Mostar.

Iz rodilišta na operaciju

Dijete je praktički iz porodilišta završilo na operacijskom stolu. Naravno, nakon što su vitalni znaci bili stabilni ili zadovoljavajući. Domaći tim dječjih kirurga na čelu s dr. Antom Kvesićem je izveo operaciju. Prvi put se takvo što radilo u mostarskoj bolnici. - Radilo se o defektu od 7-8 centimetara, želudac i crijeva su bili vani. Mi smo trebali sve vratiti u trbušnu šupljinu. Operacija je bila iznimno kompleksna, prvi put se radila u Mostaru.

Iako smo na kraju sve vratili tamo gdje je trebalo biti, zatvorili otvor na trbušnom zidu, situacija je još danima bila neizvjesna - rekao nam je dr. Ante Kvesić. Naši sugovornici ističu kako se nakon ovakvih slučajeva skoro redovito javljaju komplikacije. I mostarski liječnici su ih očekivali. - Kada se cijeli taj sadržaj vrati u trbušnu šupljinu gdje bi prirodno trebao biti, često nastupaju očekivane komplikacije kao što je povećanje intraabdominalnog tlaka.

Njega uzrokuju vraćena crijeva koja do tada nisu bila na toj poziciji. Zatim se strašno povisi tlak u grudima i obično moramo ventilirati dijete, što je svakako problem s ovako malim djetetom. Mi smo dijete za par dana skinuli s umjetne ventilacije. Nakon jedno 7-8 dana problem je bio izazov početka hranjenja djeteta. Dijete je imalo peristaltiku crijeva i sve je krenulo na zadovoljavajući način. Probava ide na zadovoljavajući način, proveli smo niz testova i dijete dobro napreduje, dobiva na težini, neurološki se dobro ponaša. Dijete je sada zdravo - ponosno govori dr. Glamuzina.

Da, svi liječnici i medicinsko osoblje koje je bilo uključeno u ovaj slučaj imaju puno razloga biti ponosni. Majka Lucija i dječak su pušteni kući. Dijete je zdravo, probava ide sasvim normalno kao da ništa nije bilo. I nisu u trbušnu šupljinu vraćeni samo želudac i crijeva. Uz njih, na svoje mjesto su pozicionirani i sve krvne žile, kao i živci. Sve je prošlo u najboljem redu.

Napokon kraj drame

- Veoma sam zahvalna cijeloj ekipi liječnika i drugog medicinskog osoblja na svemu što su uradili za moje dijete. Radujem se što je kraj ove drame napokon na pomolu i nadam se kako ćemo se uskoro vratiti normalnom životu - govori nam majka Lucija. Ona je sa svojim dječakom mjesec dana provela u bolničkoj sobi. Mnoge neizvjesne noći ispunjene suzama i molitvama, tjeskobom sada su iza njih dvoje. - Do sada beba nema nikakvih problema s probavom i to sada sve ide kako i treba biti - zaključila je dr. Glamuzina i izrazila nadu kako dječak neće u budućnosti imati problema.

Ovaj slučaj još je jedan dokaz koliko je medicina u Mostaru napredovala posljednjih godina. Posebno raduje činjenica kako je uz dr. Antu Kvesića operaciju radilo nekoliko mladih stručnjaka koji su jamstvo daljnjeg napretka i još mnogo priča sa sretnim završetkom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.