Dotrajali spremnici

SAD: Procurio radioaktivni otpad iz starih spremnika. Ekolozi zabrinuti!

Foto: arhiva VL
SAD: Procurio radioaktivni otpad iz starih spremnika. Ekolozi zabrinuti!
23.02.2013.
u 11:27
Centar za skladištenje nuklearnog otpada Hanford, koji se prostire na 1500 četvornih kilometara, osnovan je 1943. u sklopu projekta Mahattan, programa američke vlade za razvoj prve nuklearne bombe. i otdada datiraju i spremnici
Pogledaj originalni članak

Radioaktivni otpad istječe iz šest podzemnih spremnika centra za skladištenje nuklearnog otpada Hanford u američkoj državi Washington, javlja Reuters.

Centar za skladištenje nuklearnog otpada Hanford, koji se prostire na 1500 četvornih kilometara, osnovan je 1943. u sklopu projekta Mahattan, programa američke vlade za razvoj prve nuklearne bombe. i otdada datiraju i spremnici. Guverner Washingtona Jay Inslee objavio je da bi istjecanje moglo zagaditi podzemne vode ispod deponija, ali da nema opasnosti od zagađenja 8 kilometara udaljene rijeke Columbije niti opasnosti po ljudsko zdravlje.

Inslee je ranije dobio informaciju da curi jedan spremnik, no tek je kasnije saznao da curi i preostalih pet jer tamošnje osoblje nije adekvatno analiziralo podatke, navodi se, a Ministarstvo energetike objavilo je prije tjedan dana da je promjećen pad razine tekućine u jednom od spremnika te da tekući otpad curi na razini  150 do 300 litara godišnje.

Ovo nije prvi ovakav slučaj, curenje radioaktivnog otpada već je ranije zabilježeno na četiri od ukupno šest spremnika, potvrdila je Uprava za ekologiju države Washington .

>>Zeleni: Hoće li nova uprava graditi radioaktivno skladište na Ruđeru?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.