FINANCIJE

S eurom pada i marka

Foto: Pixsell
S eurom pada i marka
10.10.2011.
u 08:39
BiH bi mogao zahvatiti novi val krize -posljedica financijske nestabilnosti u zemljama EU-a
Pogledaj originalni članak

Šefica Ureda Svjetske banke u BiH Anabela Obre upozorila je da bi uskoro Bosnu i Hercegovinu mogao zahvatiti novi val krize kao posljedica financijske nestabilnosti u zemljama EU-a. Kako tvrdi, kriza eura posebice zabrinjava Svjetsku banku, koja je o ovom pitanju intenzivno razgovarala u posljednje vrijeme.

Kriza eura sve veća

-Ova kriza eura povećava globalne rizike i već imamo naznake da ponovo dolazi do usporavanja svjetske ekonomije - rekla je Obre.

Također je najavila mogućnost da zbog slabosti ekonomija EU-a i susjednih zemalja opet dođe do smanjenja izvoza iz BiH, kao tijekom 2008. i 2009. godine.

Uz to pojedini ekonomski stručnjaci očekuju kako uvjeti kreditiranja u BiH biti pooštreni. Tog stajališta je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Azra Hadžiahmetović. Prema njezinim riječima, valuta u BiH (konvertibilna marka) vezana je za euro, pa se poremećaji u eurozoni i promjena tečaja europske valute osjećaju i u ovoj zemlji, tvrdi profesorica Hadžiahmetović. Ona također smatra kako će biti i pooštreni uvjete kreditiranja, ali i mogućnost da promjenom vrijednosti eura bude promijenjena i vrijednost KM, odnosno bosanskohercegovačkih izvozno-uvoznih dobara. Kriza u eurozoni može ojačati one snage u EU koje apostrofiraju pitanje kapaciteta EU za daljnje proširenje, smatra Azra Hadžiahmetović.

U krizi izvoz na tržište EU

I predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić nimalo nije optimističan u svom stajalištu. On podsjeća da su zemlje članice eurozone najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH. U slučaju ponovne recesije i pada proizvodnje u zemljama eurozone, posebno u Austriji i Njemačkoj, privreda u BiH će se naći u krizi jer najveći dio svoje proizvodnje izvozi na ta tržišta što bi se odmah reflektiralo na proizvodnju u našoj zemlji”, ističe Lasić. Kako je kriza u eurozoni prijetnja globalnoj ekonomiji, i u BiH se s pažnjom prate nastojanja EU lidera da spriječe financijsku katastrofu. I BiH pokazuje sve one slabosti koje su Grčku dovele do ruba bankrota. Zbog nesuglasica oko formiranja vlasti, BiH je na privremenom financiranju, a prezaduženi bh. entiteti imaju nerealne proračune i preveliku javnu potrošnju. Analitičari upozoravaju da bi moglo doći do socijalnih nemira.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.