Putovnica

S biometrijskom putovnicom u Europsku Uniju

S biometrijskom putovnicom u Europsku Uniju
21.05.2013.
u 09:41
Dokument koji sadrži elemente zaštite od krivotvorenja i elektronski čip pomoću kojeg je moguća provjera identiteta
Pogledaj originalni članak

Biometrijska putovnica postala je tražena roba na bh. tržištu, posebice otkada je najavljeno da će se u Hrvatsku, nakon njenog ulaska u EU, jedino s takvim dokumentima moći prijeći granica. Biometrijske putovnice su se u BiH počele izdavati 15. 10. 2009. Uvođenje osobnih dokumenata u koje se unose biometrijski podaci je preporuka Međunarodne organizacije za civilni zrakoplovni promet.

Zaštita od krivotvorenja

- Radi se o dokumentu koji sadrži elemente zaštite od krivotvorenja i elektronski čip pomoću kojeg je moguća provjera identiteta na osnovi fizioloških karakteristika osobe koja je podvrgnuta kontroli. Te karakteristike su pohranjene na čipu, razlikuju se kod ljudi, a budući da su sastavni dio čovjekovog tijela ne mogu se ukrasti niti zloupotrijebiti na neki drugi način. Čip je fizički ugrađen u putovnicu i zaštićen od neautoriziranog pristupa i zloupotreba - rekla je Amila Opardija, stručna savjetnica za odnose s javnošću. Inače, uvođenje biometrijske putovnice je bio osnovni uvjet za dobivanje bezviznog režima. Nakon što je uvođenje ovog dokumenta uspješno provedeno, građani BiH od 15. 12. 2010. bez viza mogu putovati u zemlje Schengena. - Međunarodna organizacija za civilni zrakoplovni promet (ICAO) preporučuje da osobne isprave sadrže biometrijske podatke kako bi se onemogućila krađa identiteta. BiH se u postupku pregovora za bezvizni režim obvezala da će kontinuirano vršiti unapređenja sustava osobnih dokumenata. Uvođenje biometrijskih osobnih iskaznica s poboljšanim sigurnosnim elementima je doprinos sigurnosti ukupnog sustava osobnih dokumenata i jedna vrsta jamstva održavanja bezviznog režima za građane BiH - kaže Opardija.

Moguće su razne usluge

- Novim osobnim stvoren je preduvjet da se građani elektronički mogu identificirati točno i pouzdano. Bit će moguće elektronički završiti niz obveza, iz oblasti poreza, zdravstva i mnoštva drugih oblasti. Lokalna, entitetska i županijska tijela trebaju odlučiti žele li svojim građanima pružati učinkovitiju i bolju uslugu elektroničkim putem. Na ovaj način može se pokrenuti investicijski ciklus koji može dovesti do velikih ulaganja - tvrdi Opardija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.