TOMISLAVGRAD

Roditelji okupljeni u Udrugu Nada konačno dosanjali san

Foto: Željka Mihaljević
Roditelji okupljeni u Udrugu Nada konačno dosanjali san
10.11.2010.
u 13:55
Usluge Centra koristi 11 djece koja će biti podijeljena u dvije skupine, a stručni tim čine dvije defektologinje, njegovateljica, fizioterapeut i logoped po potrebi
Pogledaj originalni članak

Nakon višegodišnjeg nastojanja da ostvare svoj san, da se djeca s posebnim potrebama uključe u odgojno-obrazovni sustav, roditelji te djece okupljeni u Udrugu Nada konačno su dosanjali svoje snove. To su nam iz srca u hipu kazale i tajnica Udruge Magdalena Marinčić i prof. Nada Kusić koja 10 godina druguje s tomislavgradskom djecom pružajući svoje usluge u Domu zdravlja, s nastankom Udruge 2004. u Udruzi, a odsada će to raditi i u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s većim poteškoćama u razvoju koji je privremeno smješten u Udruzi Nada. Prof. Kusić je i mentorica stručnome kadru koji će raditi u Centru, i po zanimanju je polivalentna defektologinja.

Rad s djecom

To znači da ima tri specijalnosti, metodiku i pedagogiju rada s djecom s mentalnom retardacijom, djecom sa smetnjama pažnje i ponašanja i djecom s tjelesnim invaliditetom. - U Tomislavgrad sam došla 2000. na poziv roditelja kako bih radila s njihovom djecom jer im je bilo teško za terapiju dolaziti u Split. Oni su trošili i svoje vrijeme i novac da dođu do Splita. Djeca su na terapiju u Centar dolazila već umorna, isfrustrirana vožnjom, gladna i nervozna, tako da su i učinci bili vrlo slabi, kaže Kusić te dodaje da su od 1. ožujka 2000. defektolog i logoped dolazili u tomislavgradski Dom zdravlja kako bi radili individualne tretmane.

Usporedo s dovođenjem djece na terapiju od roditelja, i okolina se osvješćivala. U relativno kratkom vremenskom roku i drugi roditelji, koji su se sramili priznati da njihovo dijete ima probleme u razvoju, počeli su dolaziti i tražiti pomoć. - Njihov broj se svakim danom povećavao tako da se već ukazala prilika za osnivanje udruge što je i realizirano 2004. i otada do danas je vodi Magdalena Marinčić. I ona i roditelji su bili ta pokretačka snaga koja je tražila da se njihovoj djeci omogući odgoj i obrazovanje u rodnom gradu, sve ono što do sada nisu mogli ostvariti, kazala je Kustić. Centar će u Nadi “stanovati” do dovršetka objekta u Kovačima.

Financiranje Centra

Usluge Centra trenutačno koristi 11 djece koja će biti podijeljena u dvije skupine, kaže Kusić te dodaje da stručni tim čine dvije defektologinje, njegovateljica, fizioterapeut, a da će logoped biti angažiran prema potrebi. Financiranje stručnoga kadra za ovu je godinu riješeno na način da će grantovska sredstva za rad dviju defektologinja osigurati Vlada HBŽ-a, odnosno Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta, dok će njegovateljicu zasad plaćati tomislavgradska Općina, koja preko Udruge Nada financira i  usluge fizioterapeuta.

Za našeg posjeta u Udruzi se našao još uvijek aktualni predsjednik Skupštine Tomislav Tokić, roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju radi čijeg boljitka i skrbi je napustio svoj dom u Tomislavgradu i zamijenio ga s onim u RH, no,dodaje i ovo: - Onog trenutka kada ovdje bude bolje, ja sam spreman vratiti se kući. Ni Magda ni on nisu zaboravili one koji su od samih početaka bili uz njih, poput Anice Martinović Kovač koja je organizirala i humanitarne koncerte, prikupljala priloge te sa svojim suprugom Nikom redovito posjećivala mališane pred blagdane donoseći im prigodne darove.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.