Široki Brijeg

Rješenje za oborinske i fekalne vode grada

Rješenje za oborinske i fekalne vode grada
12.12.2012.
u 10:38
Širokobriježani će za 33 mjeseca dobiti cijeli projekt kanalizacije
Pogledaj originalni članak

Jučer su u Širokom Brijegu i službeno započeli radovi na izgradnji kanalizacije, koji će ovaj gradić u dogledno vrijeme riješiti na tisuće ekoloških bombi, poznatih po imenu septičke jame, te s ulica kupiti vodu koja je desetljećima plavila širokobriješke ceste. Vijest da će Širokobriježani za 33 mjeseca, zapravo to je vrijeme za koje treba dovršiti cijeli projekt, dobiti kanalizaciju, vjerojatno u nekim europskim zemljama bila bi pošalica, no za bh. uvjete to je veliki korak unaprijed. Jučer je počela izgradnja prve dionice, koja obuhvaća izgradnju kolektora na dionici od Benta dalje kroz grad ulicama Antuna Mihanovića i Stjepana Radića do zgrade županije u dužini 970 metara.

Završetak radova

Planirani period za završetak radova je 200 dana. Radove izvodi „KTM-Brina“ d.o.o. iz Posušja, a već ranije je potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacijskog kolektora „B“ – I. faza, a vrijednost ugovorenih radova je 926.000 maraka. Inače cijeli projekt će stajati 5,828.000 maraka, a rok za kompletne radove je 33 mjeseca, odnosno do Gospojine 2015. godine

-Veliki je ovo projekt, možda najveći u posljednjih nekoliko desetljeća, svakako i iznimno zahtjevan i težak. Problem je što ide kroz središte grada. No, moji pomoćnici će pravodobno napraviti rješenja za promet, i uz razumijevanje građana, vjerujem da će to proći u zadanom roku bez većih problema, rekao je načelnik Miro Kraljević.

- Ukupna vrijednost ovog projekta u državi iznosi 121 milijun maraka, a širokobriješka kanalizacija u Širokom Brijegu je pilot-projekt u BiH. Uvjerena sam da će ovaj projekt biti kvalitetno i na vrijeme riješen, rekla je Sanja Terzić, šefica projekta iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Iz poduzeća „Brina“ najavljuju kako će ugovoreni radovi biti kvalitetno izvedeni i prije roka.

- Mi smo u realizaciju projekta krenuli već davno. Na našim radilištima već odavno se izlijevaju ploče, nabavili smo materijal i krećemo odmah s izvedbom, poručuju iz Posušja.

Nada i za kolodvor

Paralelno s postavljanjem kanalizacijskih cijevi, završavat će se i polaganje drugih kablova i cijevi, potrebnih za opskrbu građana vodom, strujom, telefonom i slično. Zanimljivo je da će za pola godine kroz sadašnji autobusni kolodvor početi iskopavanje. Je li to prigoda da se za 200 dana završe i radovi na izgradnji novog kolodvora na Vracama?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.