Jajce

Rijetke gljive poznate kao afrodizijak rastu i u BiH

Foto: Srećko Stipović
Rijetke gljive poznate kao afrodizijak rastu i u BiH
26.10.2012.
u 10:42
Bijeli tartuf na tržištu Europe prodaje se od jedne do četiri tisuće eura. Crni tartuf košta između 100 i 400 eura za kg
Pogledaj originalni članak

Više nema dileme, čuvena gljiva tartuf nadaleko poznata po svojim afrodizijačkim svojstvima, raste i u BiH. Nedavno smo pratili otkrivanje tartufa na široj lokaciji Jajca, a potvrdu da je zaista riječ o poznatoj gljivi u svijetu koja raste pod zemljom dobili smo od bh. mikologa Tomislava Lukića autora više knjiga o gljivama, ali i čuvenog hrvatskog stručnjaka za gljive Romana Božca.

Obilazak terena

Tihomir Radovac, direktor rudnika boksita u Jajcu, često odlazi u prirodu tražiti tartufe. Njegov pas Neki glavni je “krivac” što se tartuf pojavio u BiH. Neki je stigao iz Niša u Bosnu, a iz roda je talijanske pasmine Lagotto Romagnolo. -Ovim se bavim amaterski, čisto iz hobija. Ne prodajem tartufe, ali evo za svoju dušu lijepo je doći pa malo obići teren, vidjeti prekrasne predjele, provest sat-dva vremena u prirodi i srušiti mit o tome da nema tartufa u BiH”, govori nam Tihomir, dok njegov pas Neki pretražuje teren bogat lijeskom, bukvom, grabovinom.

Visoka cijena

Neki je u Jajce stigao iz Niša još prije godinu dana, a pasmina Lagotto Romagnolo poznata je u svijetu kao najbolja za dresuru i otkrivanje afrodizijaka čija cijena na europskom tržištu leti visoko u nebo. Bijeli tartuf prodaje se od jedne do četiri tisuće eura. Crni tartuf košta između 100 i 400 eura za kilogram. Iako nas je Tihomir uvjerio da je riječ o zaista pravim tartufima nismo mogli odoljeti, a da to ne provjerimo i kod stručnjaka. Jedan od njih je i Tomislav Lukić, mikolog, kojemu je nedavno izašla još jedna knjiga o gljivama. . Od Tihomira sam dobio jednu malu teglu crnih tartufa kako bi nevjerne Tome pokušao uvjeriti da je riječ o pravom afrodizijaku. Mikolog Lukić čim je ušao u prostoriju rekao je: ”Ovdje su tartufi. Osjećam njihov neobičan i jedinstveni miris. Zatim je dodao: ”BiH sigurno ima tartufa. Tuber aestivum držim u ruci, dakle crni tartuf, on je pronađen u BiH, ali ne samo to, prije 40 godina gospodin Marijan Hrka u svojoj knjizi je opisao mogućnost pronalaska tartufa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Međutim nitko se od stručnjaka nije sustavno bavio istraživanjem ove cijenjene gljive. Dakle dileme više nema, u BiH rastu tartufi”, izjavio nam je Lukić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.