Zagreb

RH i BiH spremne za novi most na Savi

RH i BiH spremne za novi most na Savi
21.07.2012.
u 10:12
RH i BiH imaju više zajedničkih projekata koje je spremna financirati i Europska unija
Pogledaj originalni članak

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić razgovarao je jučer u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem oko izgradnje zajedničkih projekata. Najviše je vremena tijekom ovoga susreta bilo posvećeno izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške. Inače, Džombić i prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić dogovorili su na posljednjem susretu u Banjoj Luci da pokrenu zajedničke projekte izgradnje hidroelektrane “Dubrovnik 2” i mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Pripremni radovi

Radovi na izgradnji mosta preko Save kod Nove Gradiške između Hrvatske i BiH trebali bi početi u lipnju sljedeće godine. U međuvremenu bi trebala biti završena projektna dokumentacija nakon čega će se raspisati natječaj, usuglasili su predstavnici dviju zemalja nakon ranijeg sastanka održanog u Banjoj Luci. Predstavnik Hrvatskih autocesta Vladimir Gostimir rekao je da će hrvatski projektanti okončati glavni projekt za izgradnju mosta preko Save. U međuvremenu su se susreli i predstavnici dviju zemalja kako bi uskladili tehničke pojedinosti nakon čega se započelo s procedurom pribavljanja građevinske dozvole. Pomoćnik ministra prometa i veza BiH Izet Bajrambašić istaknuo je da će do kraja godine biti raspisan natječaj za izbor izvođača radova. Vrijednost izgradnje mosta je 50 milijuna eura, a novac će ravnomjerno izdvojiti Republika Hrvatska i vlasti entiteta Republike Srpske u BiH.

Intenziviranje suradnje

Osim mosta bit će izgrađena i priključna brza cesta koji će spajati nedavno dovršenu autocestu Banja luka - Gradiška s autocestom Zagreb – Beograd. Glasnogovornica ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Marina Halužan istaknula je da je za izgradnju mosta u tijeku projektna priprema.“Trenutačno se provodi procedura donošenja odluke Vlade RH o pokretanju postupka za sklapanje predmetnog sporazuma, što jasno govori o interesu Hrvatske za izgradnju mosta”, navela je ona. Most bi trebao imati puni profil autoputa, odnosno po dvije trake u oba smjera, uz pomoćnu traku s jedne i s druge strane, i bit će dugačak oko pola kilometra. Izgradnja međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške zajedno sa spojnom brzom cestom od mosta do autoceste A3 Bregana - Zagreb - Lipovac inače je zacrtana u planskim dokumentima ‘Hrvatskih cesta. S ministrom Dončićem u ponedjeljak će razgovarati i ministar Damir Hadžić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VE
velikazmija
10:39 21.07.2012.

kad će ovi iz jedne i jadne hrvatske shvatiti da dodik i taj njegov ministar nisu država već je država federacija bih --

MA
mantil
17:28 21.07.2012.

Vrlo je vazno i tko je autor teksta. Kresic je hercegovac, a njima vise odgovara republika srpska nego jedinstvena B-H. Proziran je kao celofan!!!!

JU
Jurica1050
21:44 21.07.2012.

Pa naravno Hercegovini je stalo do njenog ceda Republike Sumske . Dvadeset je godina vec proslo od dogovora u Gracu kojim su velike Hrvattine u izgnanstvo poslale 180000 Hrvata iz Bosanske Posavine racunajuci da ce tim cinom osobno profitirati te dobiti verificiranu zlocinacku HB . Malo su se presli u racunu . Danas na sve nacine nastoje prosiriti drzavne ovlasti Genocidnom entitetu ovakvim skupovima kojima se negira Drzava BiH . No rjesenje je reintegrirati Hercegovinu u njoj milu Sumsku ali prethodno iz nje izdvojiti podrucje Bosanske Posavine. Nkon tog neka Hercegovina i njoj mila genocina zive u trajnoj slozi i zajednistvu .