RS

Republika Srpska uspjela smanjiti javni dug

Foto: Dejan Moconja
Republika Srpska uspjela smanjiti javni dug
08.05.2010.
u 13:40
Od ukupno 139 mjera Vlade RS-a za ublažavanje negativnih učinaka svjetske krize na gospodarstvo RS-a, s podmjerama realizirano je 60
Pogledaj originalni članak

Mjerama štednje Republika Srpska uspjela je održati razinu javne potrošnje ispod 40 posto bruto društvenog proizvoda, navodi se u Informaciji o primjeni Akcijskog plana za provođenje mjera ublažavanja negativnih učinaka svjetske ekonomske krize, koju je usvojila Vlada, a koju će Narodna skupština RS-a razmatrati 11. svibnja.

Javni dug

Udio ukupnog javnog duga RS-a u BDP-u smanjen je s 59,2 posto BDP-a koliko je iznosilo u 2005. godini, na 38,8 posto u 2009. godini, što je znatno ispod gornje granice zaduženosti, koja prema uvjetima Europske unije, odnosno kriterijima konvergencije iz Maastrichta, iznosi 60 posto BDP-a. Od ukupno 139 mjera Vlade RS-a za ublažavanje negativnih učinaka svjetske ekonomske krize na gospodarstvo RS-a, s podmjerama, realizirano je 60, djelomično 13, kontinuirano se realiziraju 40, u toku je realizacija 40 mjera, dok tri nisu realizirane. U informaciji se navodi da je RS, za razliku od drugih zemalja, u godinu uticaja svjetske ekonomske krize ušla fiskalno stabilna, sa niskim učešćem javne potrošnje i javnog duga u BDP-u, te reformiranim izravnim porezima, s ciljem smanjenja opterećenja gospodarstva. “Imajući u vidu da su druge tranzicijske zemlje, prije svih Hrvatska, Makedonija, Srbija i Albanija, kao i zemlje EU-27, u 2009. godini, zabilježile negativne stope rasta BDP-a, u intervalu od 2,5 do 5,2 posto, procijenjena nominalna stopa rasta BDP-a u RS za 2009. god. iznosi 0,1 posto i dokazuje da su mjere Vlade RS bile pravodobne i učinkovite, te da su dale i više nego dobre rezultate u ublažavanju efekata svjetske ekonomske krize”, navodi se u informaciji.

Važno je napomenuti da je uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, obim industrijske proizvodnje u RS-u ostvaren u 2009. godini veći za 19 posto u odnosu na 2008. godinu, dok je u istom razdoblju zabilježen pad od 11,6 posto u Federaciji BiH, 12,1 u Srbiji i 9,2 posto u Hrvatskoj. Najveći doprinos rastu industrijske proizvodnje u 2009., u odnosu na prethodnu godinu, dalo je povećanje proizvodnje u prerađivačkoj industriji i to od 35,1 posto.

Ostvarene uštede

Na osnovi podataka o ostvarenim uštedama na nivou Ministarstva financija, procjenjuje se da ukupne uštede ostvarene smanjenjem dnevnica za službena putovanja na razini državne uprave, koja obuhvaća ministarstva, republičke uprave i republičke upravne organizacije, iznose oko 147.000 KM. Zaključno s travnjem, IRB RS-a kreditnim plasmanima kreirao je 3618 novih radnih mjesta, koliko su se korisnici kredita obvezali da će zaposliti novih radnika tijekom otplate kredita, te omogućio održavanje postojećih 21.097 radnih mjesta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.