PLATFORMAŠI

Rekonstrukcija Vlade u Federaciji

Foto: VL FOTO
Rekonstrukcija Vlade u Federaciji
19.08.2011.
u 09:48
Štrajk poljoprivrednika, najava nove pobune invalida i branitelja, dodatno su potresli platformašku vladajuću koaliciju u Federaciji BiH
Pogledaj originalni članak

Štrajk poljoprivrednika, štrajk željezničara, najava nove pobune invalida i braniteljskih udruga, unutarstranačka prepucavanja u SDA, HSP-u BiH, i nepotistički skandali oko zapošljavanja rodbine i prijatelja u institucijama vlasti FBiH i javnim poduzećima, dobrano su potresli platformašku vladajuću koaliciju u Federaciji BiH.

Traže se promjene

Kad se nabrojanim problemima pridoda informacija da je međunarodna zajednica, kako ona u službenom Bruxellesu, tako i ona u službenom Washingtonu, duboko razočarana radom svojih političkih miljenika, onda sve glasnije priče o početku rekonstrukcije vlasti u FBiH nisu plod spekulacija njihovih političkih konkurenata nego ozbiljan prijedlog o čijoj se provedbi ovih dana ozbiljno razmišlja. I našu sugovornici iz međunarodnih krugova, koji su pomogli neustavno ustoličenje federalne vlasti, sve glasnije pričaju o postojanju realne potrebe za rekonstrukcijom vlasti u spomenutom bh. entitetu možda i do kraja tekuće godine. “Ništa ne ide kako je zamišljeno”, tvrde naši visokorangirani sugovornici iz međunarodnih diplomatskih krugova dodajući “kako će zbog svega trebati ozbiljnije razmisliti o mogućoj rekonstrukciji, ali bez jakih potresa koji bi doveli do nove krize vlasti kao što je slučaj s političkom krizom na državnoj razini”.

Oprezni Amerikanci

Naši izvori tvrde da se traga za načinima koji ne isključuju mogućnost uključenja u novu, rekonstruiranu federalnu Vladu hrvatskih stranaka koje su na posljednjim općim izborima dobile najveću potporu hrvatskih glasača. Ovo su, naglašavaju naši sugovornici, samo intencije o kojima se ozbiljno razmišlja, što ne znači da će one za nekoliko mjeseci postati dio realiteta u kompliciranom političkom okruženju. Dio najjače platformaške koalicije u SDP-u i SDA shvatio je da je promjena nužna i da ona nije plod političkog hira nezadovoljnika nego scenarij u kojem će se sljedećih dana, točnije završetkom godišnjih odmora, početi pričati. Spomenuta rekonstrukcija išla bi možda dinamičnije da se uvijek oprezni Amerikanci ne boje nove krize vlasti u FBiH, koja bi mogla do daljnjega zakomplicirati dogovore oko uspostave vlasti na razini države BiH. Europski krugovi razmišljaju drukčije. Čak smatraju da bi rekonstrukcija Vlade FBiH, i uključenja stranaka s većinskom potporom hrvatskih birača, relaksirala napeto političko ozračje u cijeloj državi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CI
cinbenik
18:44 19.08.2011.

Jedno je sigurno,a to je da je sasvim sve jedno tko prestavlja Hrvate u Federaciji jer se nista nemijenja ni na bolje ni na losije.Stoga se da utvrditi da dugogodisnja vladavina HDZea takodje nije bila bitna osim sto su stvarali sebi kapital,pa necemo valjda kriviti ovu vladu federacije za ovako kratko vrijeme,treba pustiti da vladaju 20god.pa da vidimo razliku izmedju njih i HDZenjara mada mislim da njihova zla nitko nemoze dostici.