Posušje

Rekonstrukcija južne obilaznice i križanja radi sigurnijeg prometa

Rekonstrukcija južne obilaznice i križanja radi sigurnijeg prometa
04.01.2013.
u 09:55
Reagiranja nakon teških prometnih nesreća, a onda izmjene pale u zaborav
Pogledaj originalni članak

Među više prometnih poteškoća u Posušju sve češće spominju (ne)sigurnost prometa na južnoj obilaznici, posebice na križanju magistralne ceste M-6.1 s regionalnom cestom R-420 i gradske ulice u produžetku R-420 iz smjera Gruda.

Veliki broj nesreća

Na tom četverokrakom križanju, prema podacima Policijske uprave Posušje, u posljednjih šest godina dogodilo se 75 prometnih nesreća, u kojima je, osim velike materijalne štete, teže i lakše ozlijeđeno 36 osoba. Smrtno su stradale tri osobe. Tim križanjem dnevno prođe veliki broj motornih vozila. U neposrednoj blizini križanja nalaze se izgrađeni poslovni i stambeni objekti, pa je veliki broj i pješaka koji se kreću preko tog križanja. Preglednost na križanju je vrlo loša, posebice u smjeru zapada na priključku gradske ulice sa sjeverne strane na magistralnu cestu. Magistralnom cestom, posebice iz smjera istoka (Mostara), vozi se velikim brzinama, jer je cesta u pravcu, a zbog loše preglednosti dolazi do naleta na vozila koja se uključuju na magistralnu cestu iz smjera juga i sjevera. Sve dosadašnje inicijative i zahtjevi nisu rezultirali rekonstrukcijom spomenutoga križanja, a niti urađeno idejno rješenje rekonstrukcije toga križanja.

Preventivno djelovanje

Do sada se uvijek reagiralo nakon nekog “strašnog” događaja, a potom bi se sve zaboravilo. Preventivno djelovanje je nešto što bi trebalo biti pravilo ponašanja, pa raduje zahtjev koji je nedavno uputio općinski načelnik Branko Bago Ministarstvu prometa i veza Federacije Bosne i Hercegovine i Javnome poduzeću Ceste Federacije BiH radi uvrštavanja u plan i program Javnoga poduzeća Ceste Federacije BiH za 2013. godinu radi rekonstrukcije križanja magistralne ceste M-6.1 i regionalne ceste R-420 s gradskom ulicom sa sjeverne strane magistralne ceste u Posušju. U akciju su odmah krenule stručne osobe građevinske i prometne struke Gradskog povjerenstva za urbanizam i prostorno uređenje i Udruga gospodarstvenika Posušje. Nedavno su razmatrali ovaj “teški” problem i zaključili da se na križanju mora žurno obaviti rekonstrukcija i sve drugo za sigurniji promet.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.