Sarajevo

Reeker najavljuje pomoć SAD-a u euroatlantskim integracijama BiH

Reeker najavljuje pomoć SAD-a u euroatlantskim integracijama BiH
29.11.2012.
u 09:36
Reeker će sudjelovati na dvodnevnoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira
Pogledaj originalni članak

Usprkos neispunjavanju uvjeta iz Mape puta posjet europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea unio je novu nadu da europski put za Bosnu i Hercegovinu nije izgubljen. Dogovori šestorke očito predstavljaju pozitivne pomake i za europsku, ali i američku administraciju.

Pomoć SAD-a

U tom kontekstu vrlo koristan bi mogao biti i posjet zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Philipa Reekera, koji će u BiH imati intenzivne razgovore s domaćim dužnosnicima. Prvog dana posjeta BiH Reeker je boravio u Srebrenici i Potočarima. On je u izjavi novinarima ocijenio da su građani BiH sposobni kreirati svoj put i da to pokazuju na izborima, te najavio da će o tome razgovarati u Sarajevu s američkim veleposlanikom u BiH Patrickom Moonom, predstavnicima međunarodne zajednice i domaćim vlastima. Reeker je istaknuo da će SAD pružati pomoć BiH na putu k euroatlantskim integracijama. Izvjesno je da će SAD djelovati u suradnji s EU i nastojanjima da se ostvare reforme bitne za deblokadu europskog puta. Bh. lideri su uglavnom suglasni u ocjeni da je do veljače, ili najkasnije ožujka, iduće godine moguće provesti presudu „Sejdić i Finci“, a znatno prije toga dogovoriti mehanizam koordinacije unutar BiH u procesu integracije u EU. Prema najavama iz Vijeća ministara, preostala tehnička pitanja oko mehanizma koordinacije mogla bi biti riješena u vrlo kratkom roku pa će onda bh. liderima ostati provedba presude “Sejdić i Finci“, što iziskuje korekcije državnog Ustava i izbornog zakona.

Diplomatska ofenziva


Reeker će sudjelovati na dvodnevnoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Njegov dolazak uslijedio je mjesec dana nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton boravila u BiH kada je zajedno s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton istaknula da su EU i SAD ujedinjene u snažnoj podršci BiH i na njenom euroatlantskom putu. 
Nema dvojbe da će Reeker u okviru nove diplomatske ofenzive Zapada snažno stati iza politike EU prema BiH. Ako je suditi prema porukama europskog povjerenika za proširenje, EU je vrlo zadovoljna brzinom i sadržajem odgovora na upitnike iz dva pregovaračka poglavlja koje je dostavila bh. strana. Dodatno ohrabrenje za Bruxelles, ali i bh. građane predstavlja i konačno zaživljavanje Vijeća za državnu pomoć. -BiH će se približiti standardima EU zbog toga što će konkurencija između kompanija u BiH funkcionirati na sličan način kao slobodno tržište EU, izjavio je zamjenik šefa Misije EU u BiH Renzo Daviddi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.