ZLATKO HADŽIOMEROVIĆ

Razočaravajuće je da djeca po znanje idu na instrukcije

Foto: Stojan Lasić
Razočaravajuće je da djeca po znanje idu na instrukcije
21.02.2012.
u 08:51
Ravnatelji škola će imati važnu ulogu, i trebaju natjerati nastavnike da rade bolje nego je to sada
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a u posljednjih deset godina uvijek je bilo izvor problema u ovoj županiji. Dolaskom nove županijske Vlade i ministra Zlatka Hadžiomerovića stanje se počelo polako normalizirati.

•Kakvo ste stanje zatekli u Ministarstvu?

Zatekao sam dubiozu na grantovima od nekih 11,5 milijuna maraka. Skupili smo dio novca da barem podmirimo dio tih obveza. Ono što je najvažnije jest da nismo ostali dužni studentima i ugovornim obvezama. Vlada je donijela odluku o prenamjeni sredstava da izmirimo obveze koje su ostale. Izvršili smo sve pripreme za stavljanje zakona o visokom obrazovanju u proceduru.

•Je li to znači da je povjerenstvo koje sastavlja ovaj zakon našlo kompromis?

Zajedničko povjerenstvo je zasjedalo, čini mi se da imamo sitnih detalja koji su ostali nejasni, ali očekujemo kako ćemo to riješiti u roku tjedan dana i nakon toga ćemo uputiti zakon u proceduru. Također, odlučili smo pomoći mladima, pa smo proširili broj mladih koji primaju stipendije od Vlade HNŽ-a. Spustili smo kriteriji za dobivanje stipendije, i sada veći broj studenata dobiva našu stipendiju od nekih 180 maraka.

•Kakva je suradnja s Sveučilištem i Univerzitetom u Mostaru?

Mi smo imali nekoliko sastanaka i dogovora. Kada smo krenuli u donošenje zakona o visokom obrazovanju, zovnuo sam pomoćnika za visoko obrazovanje Častimira Čuljka i rekao da vidi što misle rektori o tome, ja sam razgovarao s nekim ljudima iz politike i provjerio je li politika sprema da se usvoji ovaj zakon i imamo li potporu u Skupštini. Kad sam od svih dobio zeleno svjetlo, organizirali smo jedan zajednički sastanak u Vladi, gdje su bila oba rektora, predsjednik Skupštine, predsjednik Vlade i odlučili smo krenuti s tim zakonom.

•Hoćete li održati financijske obveze prema Sveučilištu i Univerzitetu?

Proračun još nije usvojen, vidjet ćemo kakvi će biti zahtjevi zastupnika u Skupštini. Činjenica je da nama nedostaje novca. Ministar financija je već najavio jednu nepopularnu mjeru, ali potrošnja se mora srezati. Zbog toga će se ići na smanjenje plaća što je jedina realna mjera. Moramo sada voditi pregovore sa sindikatima. Samo sa smanjenjem plaća možemo izbjeći kolaps, izbjeći situaciju u kojoj neće biti redovite isplate plaća. Ova godina je premoštavanje teške ekonomske situacije i zato će smanjenja troškova morati zaživjeti.

•Što je s financiranjem Studentskog doma Sveučilišta u Mostaru?

Ja mogu govoriti samo o financiranju studenata koji su u domu. Domovi su u prethodnim mandatima dostavljali frizirana izvješća, ali se više neće raditi na taj način. Stanje u ovoj oblasti mora se urediti.

•Hoćete li, kao i vaš prethodnik, obustavljati isplatu plaća školi u Stocu?

Najlakše je vući radikalne poteze. Ovdje moramo ići korak po korak. Što se tiče financiranja, mnogi zaposlenici škole u Stocu, koja radi po programu na bosanskom jeziku, su bili ni na nebu ni na zemlji. Sada svi tuže i prelaze u stalni radni odnos. Sporan je status škole, i to je političko pitanje. To nije pitanje koje treba riješiti Ministarstvo, nego Općinsko vijeće. Moj prijedlog je bio da se nađe kompromis. Pokušat ćemo riješiti ovo pitanje i mislim kako nam je potreban međunarodni čimbenik da nam pomogne u rješenju ovoga problema. Trebamo ići u Europi, a ne se vraćati natrag

•Što je s pitanjem kvalitete obrazovanja?

Hoću da se podigne kvaliteta obrazovanja, razočaran sam što djeca idu na brojne tečajeve, instrukcije privatno, a sve bi to trebali dobiti u školi. Na tome ćemo dosta poraditi. Vršit ćemo provjere znanja djece, kako nam netko ne bi mogao lažirati stvarno stanje. Ravnatelji će imati važnu ulogu, i trebaju natjerati nastavnike da rade bolje nego je to sada. Mi ćemo, s druge strane, pokušati osigurati više novca za bolju opremljenost škola u HNŽ-u.

•Gradske vlasti u Mostaru su nezadovoljne jer vaše ministarstvo ne podržava kapitalne projekte u ovom gradu, kao što je izgradnja športske dvorane. Mogu li očekivati pomoć u ovoj godini?

Ovo je protočno ministarstvo. Krpimo rupe, mi ne možemo pomoć postdiplomce, doktorate, nemamo čak ni novca za krpljenje rupa.

•Djeluje li Vlada HNŽ-a sada zaista kao tim?

Vjerujte da radi. S obzirom da je vlast sastavljena iz četiri političke opcije, možemo reći kako do sada nismo imali velikih zamjerki. Iznenađen sam koliko ima razumijevanja u Vladi, ja sam očekivao drukčiju situaciju. Prezadovoljan sam radom.

•Što je sa situacijom u SDA, je li se može govoriti o raskolu u vašoj stranci u HNŽ-u?

To je preuveličano. Mi nismo stranka koja ne funkcionira po direktivi, i to nije stranka jednog pojedinca. Kod izbora u stranci, samo je SDA imao tri kandidata. U drugim strankama se ne smiju ni prijaviti protukandidati. Imamo svi pravo na mišljenje, ali u bitnim stvarima nema nesuglasica. SDA ima najviše slobodnih strijelaca koji izlaze u javnost, ali to nije raskol. Svatko ima pravo iznijeti svoj stav, ali javno, a ne samo po kuloarima.

•Mogu li lokalni izbori pokvariti dobar start rada Vlade HNŽ-a?

Ne mislim da će se to odraziti na rad Vlade. To je stvar lokalnih jedinica...

•Ali do sada se kriza odražavala i na rad županije...

Pa neke stranke su već krenule u kampanju...

•Koje?

Vidite i sami. Već su počela prepucavanja, neki prisvajaju borbu za rasčišćavanje grada od snijega, sanaciju elektroenergetske mreže. Neki mediji su već počeli s promocijom određenih kandidata, i nije sve ispravno što dođe u medijima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.