IZBORI

Razgovori o formiranju vlasti u BiH mogu potrajati i 4 godine

Foto: Zvonimir Ćorić
Razgovori o formiranju vlasti u BiH mogu potrajati i 4 godine
26.01.2011.
u 09:15
Ustav BiH ne predviđa mogućnost raspuštanja Parlamenta, zbog čega nema ni izvanrednih izbora
Pogledaj originalni članak

U traženju odgovora na pitanje hoće li ili neće biti nove vlasti i koje će stranke tu novu vlast u BiH činiti, može proteći četiri godine, ili bolje rečeno - do novih, redovitih općih izbora.

Bez izvanrednih izbora

Premda u ovakav najgori politički scenarij ne žele povjerovati, prije svega, glasači, međunarodna zajednica, pa na kraju i političke stranke, u postojećem je ustavnom rješenju političarima ostavljena mogućnost da se četiri godine natežu oko zauzimanja fotelja u institucijama državne vlasti. Postojeći Ustav BiH ne poznaje mogućnost raspuštanja Parlamenta. Također, u Ustavu postoje samo zakonski mehanizmi za raspuštanje Doma naroda Parlamenta BiH, ali ne i za raspuštanje Zastupničkog doma. Kao jedinu alternativnu mogućnost - raspisivanje izvanrednih izbora za Parlament - može učiniti jedino Predsjedništvo BiH, ali i to nije zakonski do kraja definirano, tako da bi se i takva mogućnost dovela u pitanje. I potencijalno političko razmimoilaženje u Predsjedništvu BiH, koje je moguće među trojicom članova, bilo bi razlog zbog kojeg bi i takva mogućnost na kraju otpala. Međunarodna zajednica, pa ni sam Ured visokog predstavnika, također nema mehanizme, unatoč velikim ovlastima, raspisati izvanredne opće izbore.

Hrvate prozvati krivim


Upozorenje koje je jučer parlamentarnim političkim strankama uputio visoki predstavnik Valentin Inzko, znak je da međunarodna zajednica pomalo gubi strpljenje oko utemeljenja nove vlasti. Premda ne personalizira krivca, OHR jasno upozorava da će ovakva pat-pozicija najviše stajati same građane BiH. Koalicija koju predvodi SDP BiH, pokušajem ignoriranja većine glasova koje su HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 dali Hrvati, procjenjuje da će odgoda oko formiranja vlasti na razini BiH naljutiti međunarodnu zajednicu, kako bi za opstruiranje uspostave vlasti potom optužili politički blok koji vodi SNSD i SDS na jednoj i HDZ BiH i HDZ 1990 na drugoj strani. U tom pravcu idu i smišljene teze o tome kako je SDP, kao najjača parlamentarna stranka, spreman odustati od sudjelovanja u državnim institucijama vlasti te da ih zanima vlast u FBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

QU
QueenX
10:40 26.01.2011.

Bagro lopovska, dok se vi navlačite godinama za fotelje narod nema za osnovne egzistencijalne potrebe! Je li to vaša briga za građane koju propagirate?? Ako jest, onda vas molim da se više ne brinete toliko....

SR
sretni
12:39 26.01.2011.

Narod još nije progledao: ne daju im da progledaju, jer im stalno sipaju prašinu u oči. Jedni se vrijeđaju što oni kažu: Alahu ekber - Bog je svemoguć, drugi se vrijeđaju što neki pokazuju tri prsta ili se tri puta ljube, što znači tri božanske osobe, Otac, Sin i Duh sveti u koje se zaklinju i jedni i druge. I dok se narod tako \"vrijeđa\", oni iz brige za narod sve pokradoše. Kako jednom ne shvate da se živi samo od onoga što se zaradi, a vjera je privatna stvar.