MOSTAR

Ravnatelju zatvora prijetili ubojstvom

Ravnatelju zatvora prijetili ubojstvom
20.07.2013.
u 10:40
Zatvorenici čak javno najavljuju napad na zatvorske čuvare, Tužiteljstvo i nakon napada ne reagira
Pogledaj originalni članak

Nedavni događaj u Mostaru kada je napadnut i teško ozlijeđen šef osuđeničkog odjela KPZ-a Mostar Aner Haznadarević još jednom je povukao pitanje sigurnosti službenika u bh. zatvorima. Haznadarevića je napao bivši zatvorenik KPZ-a Mostar, ali se još uvijek istražuje je li se napad dogodio zbog neriješenih računa iz zatvora, ili zbog privatnih nesuglasica s napadačem oko jedne parcele. Kako god da bilo, nitko ne može sakriti činjenicu kako su djelatnici KPZ-a Mostar često žrtve napada.

Napadi na službenike

- U kolovozu 2008. godine u Mostaru, kod hotela Bristol je brutalno pretučen Jasmin Brkan, sin zatvorskog policajca Nedžada Brkana. Incident je prijavljen u PU Mostar i pored snimki s nadzornih kamera hotela, nikada ništa nije urađeno na otkrivanju počinitelja. Dana 20.3.2010. godine u Mostaru, u vremenskom razdoblju od 3 do 4 sata u potpunosti je izgorjelo putničko motorno vozilo marke Peugeot 307, vlasništvo zatvorskog policajca Gorana Lečića. Napominjemo da je tadašnji zatvorenik Damir Vašiček javno prijetio po zatvoru da će gorjeti vozilo od jednog “stražara” - informacija “iznutra” od zatvorenika. U studenom 2010. godine u Mostaru izgorjela je PMV škoda felicija, vlasništvo zatvorskog policajca Dragana Jonića. Očevid je uradio PU Mostar - počinitelj nikada nije otkriven. - Dana 18.11.2011. godine u Mostaru, izgorio je PMV Peugeot 309, vlasništvo zatvorskog policajca, nadzornika Zorana Ivkića. Očevid je uradio PU Mostar - počinitelj nikada nije pronađen, iako je zatvorenik Damir Vašiček javno rekao policajcu Ivkiću: “Pripazi na auto Ivkiću”. U rujnu 2012. godine, a nakon dobivenih informacija od zatvorskih policajaca koji su sprovodili zatvorenika Nermina Ćupinu iz KPZ Mostar u KPZ Zenica, kada je doveden u KPZ Zenica je rekao zatvorskim policajcima: “Poručite direktoru Romeu Zeleniki da ću ga izrafalati pred djecom kada izađem na vikend”, iste prijetnje su prijavljene OSL PU Mostar, uz prateće izjave zatvorskih policajaca. - U mjesecu siječnju Uprava KPZ je od informatora iz zatvora dobila informaciju da je zatvorenik Damir Vašiček naručio paljenje vozila ravnatelja KPZ Mostar, Romea Zelenike iz razloga što mu se ne dopušta vikend - rekli su nam u KPZ-u Mostar.

Ogorčeni odlukom

Zbog svega navedenog, shvatljivo je ogorčenje uprave mostarskog zatvora na odluku Tužiteljstva HNŽ-a da ne traži pritvor za napadača na Haznadarevića. Jučer smo razgovarali s ravnateljem KPZ-a Zenica Hidajetom Jabandžićem, koji nam je rekao kako se može sjetiti kada je netko od zatvorskih službenika imao problema kao što je to slučaj u Mostaru. Vrijeme je da se ove prijetnje u HNŽ-u shvate ozbiljno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.