OD ELEKTROPRIVREDE

Rama dobila sredstava skoro u visini proračuna

Foto: VL FOTO
Rama dobila sredstava skoro u visini proračuna
01.03.2011.
u 09:11
Sredstva od Elektroprivrede HZ HB dobivaju općine u kojima postoje hidroakumulacijski objekti - Rama, Čapljina, Mostar, Jajce i Grude
Pogledaj originalni članak

Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar posljednjih godina bilježi zavidne poslovne rezultate, što predstavlja višestruke koristi ne samo za ovo poduzeće, nego i za širu društvenu zajednicu

(većinski vlasnik, dioničari, potrošači, lokalna zajednica, zapošljavanje, stipendiranje, razvoj… ). Koliko za lokalnu zajednicu to znači, pored ostaloga, ponajbolje svjedoče financijski pokazatelji o visini izdvajanja financijskih sredstava u općinske proračune koji se uplaćuju na ime naknada za korištenje hidroakumulacijskih objekata na čijem području se nalaze.

Uplate općinama

Sukladno izmjenama izmjena i dopuna Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenoga korištenjem hidroakumulacijskih objekata (usvojen u srpnju 2009.), naknada iznosi 0,01 fening po proizvedenom kilovatu el. energije.

Kako u Elektroprivredi HZ HB kažu, pored brojnih drugih naknada koje uredno izmiruje, samo na ime ove naknade u 2010. godini u proračune općina koje imaju hidroakumulacijske objekte (Rama, Čapljina, Mostar, Jajce, Grude) uplatila je ukupno 25.621.532,25 maraka.

Zanimljivo je spomenuti da je iznos koji Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne godišnje uplaćuje na račune općina ponekad čak i približan visini samih godišnjih proračuna tih općina. Ovaj podatak je najbolje vidljiv na primjeru općine Rama kojoj je Elektroprivreda HZ HB u 2010. godini uplatila ukupno 8.829.048,00 maraka, a proračun za tu godinu je iznosio 10.700.000,00 maraka.

Rami najviše

Općina Rama je ujedno i općina koja najviše sredstava dobiva od Elektroprivrede HZ HB, zatim slijedi Čapljina, koja je u prošloj godini dobila ukupno 7.952.395,47 maraka, dok joj je visina proračuna za prošlu godinu iznosila 11.180.000,00 maraka. Općina Jajce je tijekom prošle godine dobila od Elektroprivrede HZ HB 4.399.723,58 maraka. Zanimljivo je spomenuti da čak pola proračuna ove općine čine sredstva koja im daje Elektroprivreda HZ HB. Mostar je u prošloj godini od Elektroprivrede HZ HB dobio sredstva u visini od 3.203.132,50 maraka. Elektroprivreda HZ HB najmanje je udjela tijekom prošle godine imala u proračunu općine Grude, kojoj je uplaćeno 1.237.232,70 maraka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.