nenad vlahović

Pupovac je za sebe učinio puno, obogatio se na srpskoj tuzi i jadu

Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Pupovac je za sebe učinio puno, obogatio se na srpskoj tuzi i jadu
24.08.2012.
u 12:00
Poziv: Čekam da me tuži, tako bismo napokon javnosti pokazali što je godinama radio
Pogledaj originalni članak

Nenad Vlahović, 61-godišnji politički oponent Milorada Pupovca, bio je godinama potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, sve dok, kako sam kaže, nije zasmetao Pupovcu jer je prvi postavio pitanje kako to lider SNV-a troši proračunski novac namijenjen srpskoj zajednici u RH. Podnio je USKOK-u i kaznenu prijavu protiv Pupovca. Vlahović sada radi kao savjetnik bjelovarsko-bilogorskom županu, a osnovao je i Nacionalno vijeće Srba u RH. Smatra da je došlo vrijeme da se Pupovac makne jer nije “on jedini Srbin u RH.”

Čude li vas prozivanja Milorada Pupovca?

Nisam iznenađen. Prije dvije godine osobno sam potaknuo neka od tih pitanja unutar SNV-a i kad sam dirnuo u trošenje novca i neefikasnost u radu, bio sam primoran napustiti SNV u kojem sam bio potpredsjednik. Uoči mog odlaska Pupovac, Slobodan Uzelac i Saša Milošević provodili su strašan pritisak da se učlanim u SDSS, s obzirom na to da na području sjeverozapadne Hrvatske i Bjelovarsko-bilogorske županije te stranke nije bilo.

Zašto se niste učlanili?

Smatrao sam da SDSS ovdje može napraviti više štete nego koristi. Usporedio sam to s devedesetima i tadašnjim SDS-om, iz čega smo naučili da nije dobro forsirati nešto za što nije vrijeme. I tada se na mene srušila lavina pritisaka koje su provodili Pupovčevi terijeri.

Koji je uzrok sukobu između vas i Pupovca, a godinama ste vodili SNV?

Nije teško pogoditi. Razlog je novac i njihovo netransparentno trošenje. Osim toga, nije se odrađivao posao koji smo dogovarali na skupštini SNV-a. Pupovac nije ostvarivao osnovni program ni rješavao probleme Srba u Hrvatskoj.

O kojem je novcu riječ?

U početku nisam poznavao cijelu strukturu i način financiranja SNV-a, to se stalno mijenjalo i držalo u tajnosti. Sada mogu reći da je SNV imao dva žiroračuna. Jedan smo kontrolirali mi na Predsjedništvu i skupštinama, gdje su se radili financijski izvještaji koje smo mi trebali prihvatiti. Zadnji napravljeni izvještaj za skupštinu SNV-a 2010. godine bio nam je sumnjiv i nas četvorica iz Predsjedništva pitali smo gdje je razlika između donirana novca i onog što je utrošeno. A nedostajalo je 2,1 milijuna kuna. I premda je skupština SNV-a tajnim glasanjem izabrala pet članova NO-a, Pupovac im nije dao da pregledaju završni račun. Učinilo je to jedno paratijelo u kojem su bili Pupovčevi podanici, a zaključili su da je sve u redu. Pupovac je dobivao novac iz proračuna RH, potom i iz proračunske pričuve, a i po tzv. koalicijskom sporazumu, što sada neki nazivaju “reket”. Niti do tada, a prema podacima kojim raspolažem niti za 2011. godinu, Pupovac u završnim računima ne prikazuje cjeloviti utrošak sredstava iz ta tri izvora. Pitali smo se gdje on troši taj novac. U stavci bez obrazloženja stoji 2,5 milijuna kuna za donacije, ali nigdje ne piše koje su to donacije. Stoga je naša grupa i podnijela krivičnu prijavu USKOK-u.

Iz kojeg razloga?

Osnova je prijave što smo ustanovili da nije pokriven utrošak 2,1 mil. kuna. Nakon prijave devet mjeseci ništa se nije događalo pa smo uputili pismo Ministarstvu financija i nekim saborskim institucijama. U roku tri dana pozvala nas je zamjenica državnog odvjetnika Branka Kipson. U županijskom DORH-u u Zagrebu dobili smo na uvid reviziju poslovanja SNV-a, no ništa nismo mogli kopirati. Pokazalo da smo bili i preoptimistični jer je revizija pokazala da manjka 3,8 milijuna kuna. Mjesec dana poslije dobili smo pismenu obavijest DORH-a da su “počinjeni prekršaji u knjigovodstvu, ali da nema elemenata krivičnog djela.” Nakon toga Pupovac gostuje u tv-emisiji Nedjeljom u 2 i likuje, no svjedoči da SNV ima dva računa. No, nije to cijela istina jer SNV ima i devizni račun. U sedam godina dok sam ja bio u vrhu SNV-a, taj račun nikada nitko nije spominjao, kao da je riječ o privatnom računu.

Radi se o donacijama iz drugih država?

Tako je, a jedna je od većih donacija novac iz Kraljevine Norveške. Ustanovio sam da je SNV-u Norveška donirala 1,5 milijuna kuna u devizama, a taj novac bio je namijenjen za pomoć Srbima u Zubinom Potoku na Kosovu. Krenuli smo tragom informacije i od srpske zajednice na Kosovu doznali da nikad taj novac do Kosova i tamošnjih Srba nije došao. Postoje osobe koje znaju gdje je taj novac, tvrde da su ga, navodno, popola podijelili Pupovac i još jedan član predsjedništva SNV-a. Ima RH mjerodavne institucije pa neka krenu tragom novca.

Pupovac tada održava sjednicu Predsjedništva SNV-a na kojoj ste prozvani za klevetanje predsjednika i Predsjedništva SNV-a.

Prije Predsjedništva u Nu2 Pupovac tvrdi da će podnijeti kaznenu prijavu protiv mene, Straniše Žarkovića i Nikole Sužnjevića zbog klevete. Od tada su prošle gotovo dvije godine, a Pupovac nije podnio nikakvu kaznenu prijavu protiv mene. Pozivam ga da odmah nakon što izađe ovaj intervju podigne kaznenu prijavu. Mi bismo to željeli jer time otvaramo sebi i javnosti napokon pristup i uvid u sve ono što je Pupovac prošlih godina radio.

Nakon vašeg micanja, Pupovac nije održao nijednu skupštinu SNV-a, premda je to bio obvezan činiti barem jednom na godinu?

Želio sam na skupštini dati ostavku i obrazložiti je. No, već treću godinu nije održana, a nas nekoliko nelegalno je brisano iz Predsjedništva SNV-a. Predsjedništvo o tome ne može odlučivati bez skupštine. Pokrećem javno inicijativu da se održi skupština SNV-a s glavnom točkom završni račun. Pupovac zapravo nelegitimno zastupa SNV. Od zadnjih je manjinskih izbora prošla godina, a nije formirana nacionalna koordinacija. Pitam javno tko je onda Pupovcu pregledao završni račun za 2010. i za 2011. godinu? Tko je onda donio odluku da je sve OK?

Veljko Džakula tvrdi da je u dvije godine Pupovac tako obrnuo 20 milijuna kuna?

Najmanje. Nemam uvid u financije SNV-a, no imam informacije. Mjerodavne institucije države pronaći će svašta. Predlažem detaljnu reviziju, ne samo SNV-a, nego i poslovanja Savjeta za nacionalne manjine putem kojega se godišnje raspoređuje čak 120 milijuna kuna iz proračuna RH. Dugogodišnji predsjednik tog savjeta Aleksandar Tolnauer i Pupovac su bili veliki prijatelji. Pitam Tolnauera zašto je puštao novac Pupovcu i SNV-u, a zadnje 2,5 godine nema legalnog zapisnika o poslovanju SNV-a.

G. Tolnauer kaže da SNV mora do kraja rujna održati skupštinu ili će morati vratiti novac?

Radim na poslovima manjina moje županije i znam da su sva vijeća i sve udruge do sredine srpnja poslale te zapisnike o poslovanju, osim, kako to i Tolnauer kaže, romskih udruga. No, otkud Tolnaueru pravo da SNV-u daje dodatni rok, bonus. A neće Pupovac ni u rujnu održati skupštinu.

Zašto mislite da neće ni u rujnu sazvati skupštinu?

Zato što mu to ne odgovara, no srpska se zajednica uzburkala i tražit će to. Činjenica je, pak, da Pupovac zapravo predstavlja manje od deset posto članova srpske zajednice u Hrvatskoj, s obzirom na broj glasova Srba koje dobiva na izborima.

Koji su još glavni zahtjevi srpske zajednice?

Stambeno zbrinjavanje, konvalidacija dokumenata, mirovine, zapošljavanje Srba u državnom i javnom sektoru, koje još nije zaživjelo. Tu je problem i što se dio Srba više ne izjašnjava kao Srbi, što ja ne razumijem jer trebaš se nacionalno izjasniti i biti ponosan na to. Na planu zapošljavanja Pupovac je učinio dosta, ali isključivo za one oko njega, svoj obrambeni ešalon. Na temelju koalicijskog sporazuma, u Vladu je ušao Uzelac, koji je onako pospano dizao ruku i za zakone koji su izravno štetili srpskoj zajednici. Konkretno, zakon o poljoprivredi, o prodaji poljoprivrednog zemljišta. No, takav Uzelac trebao je Pupovcu da bi ostvario svoj konačni cilj, a to je da na kraju završi u institucijama EU. Točno je ono što je predsjednik Ivo Josipović rekao, Pupovac je za sebe učinio puno, a za srpsku zajednicu jako malo. Sklon sam i reći da se Pupovac osobno obogatio na srpskoj tuzi i jadu.

Na osnovi čega to tvrdite?

Otkud mu novac za kupnju građevinskog zemljišta i kuće u najskupljoj podsljemenskoj zoni Zagreba. To su milijuni. Kad sam postavio pitanje na predsjedništvu SNV-a: “Otkud tebi, Milorade, milijuni za kupnju zemljišta i kuće na toj lokaciji?” to je bila kap koja je sve prelila. Odgovorio je: “Nisam to kupio ja, nego moja žena.” A otkud mu novac koji je poslije utrošio na gradnju ceste do svoje kuće? Odgovore bi na to mogli najprije dobiti na sudu, ako se pokrenu državne institucije. A ne kontrolira Pupovac samo financije SNV-a, nego i Prosvjete koja je također njegova financijska poluga i financira pisce koji nikada ne napišu knjige, a Pupovac im je urednik. I tu je Josipović u pravu kad kaže da je Pupovac etnobiznismen.

Kako tumačite da je Jadranka Kosor stala iza Pupovca i rekla da on nije reketario njezinu vladu?

J. Kosor je tu branila sebe, ona je dovoljno mudra da to ne potvrdi, jer u protivnom bi nastao veliki kaos na hrvatskoj političkoj sceni, a bio bi to problem i za HDZ. Ostajem pri tvrdnji da je koalicijski sporazum vlade i SDSS-a “reket sporazum”.

Kako gledate na odlazak Veljka Džakule u Knin?

Smatram da pomirenje između Hrvata i Srba trebaju voditi ljudi koji nisu bili uključeni u rat. No, ja nikako tu ne osuđujem Veljka, jer netko je trebao započeti taj proces. Osim toga oko Džakule ima još puno neistina i poluistina, ako je za nešto kriv, neka odgovara, a ako nije, dajte mu to već jednom skinite s vrata. Podržavam nastojanja predsjednika Josipovića oko pomirbe i ako budem pozvan, ja ću tome pripomoći. A u budućnosti, mislim da će etničke stranke gubiti na važnosti, mlađi naraštaji će svoj politički prostor nalaziti u građanskim strankama.

>>\'Milorad Pupovac opasan je za srpsku manjinu u Hrvatskoj\'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
13:13 24.08.2012.

Cuj sad ovo. Na pitanje koji su glavni zahtjevi Srba on odgovara: "..zapošljavanje Srba u državnom i javnom sektoru..". Znaci opet bi Srbi u policiju i vojsku i za direktore drzavnih poduzeca. E, malo sutra!

KR
krtica
20:59 24.08.2012.

Cuj sada i ovo: Vlahovic rece da Pupovac nije rjesavao probleme Srba u Hrvatskoj! A kakvih to problema imaju Srbi u Hrvatskoj? Ako i imaju, manji su im nego problemi Hrvata u Srbiji!