Široki Brijeg

Prometnica od 80 m za rješenje prometnog čepa kod Doma zdravlja

Prometnica od 80 m za rješenje prometnog čepa kod Doma zdravlja
12.07.2012.
u 09:59
Projektom će ići i kroz dio partera Dječjeg vrtića Pčelica, a donijet će i novu regulaciju prometa u užem dijelu grada
Pogledaj originalni članak

Prometni čepovi i gužve na prometnicima Širokog Brijega, pogotovo u užem gradskom sjedištu, već su odavno problem ove općine i za njene stanovnike. Jedan od glavnih problema, koji je pokrenut i na Općinskom vijeću Široki Brijeg, problem je rasterećenja prometnice kod Doma zdravlja kako bi Hitna služba mogla neometano raditi.

Dinamika prometa

Prije nekoliko dana započelo se s izvođenjem radova na novoj prometnici u duljini od 80 metara koja će značajno utjecati na već navedenu prometnu dinamiku. Kako nam je kazao Boro Zovko, pomoćnik općinskog načelnika pri Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša radi se o rješavanju nepravilnog tehničkog spoja iz smjera Ulice dr. Jure Grubišića (Dom zdravlja), Ulice bana Jelačića (ispred Dječjeg vrtića Pčelica prema središnjem trgu) sa spojem dijela Ulice kraljice Jelene (tzv. Krunina strana). - Dom zdravlja je u suradnji s Općinom i po mišljenju Općinske službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša iznašlo najoptimalnije rješenje u datim okolnostima, kazao je Zovko dodavši kako je projekt uradio “Urbis 86” u suradnji s navedenom općinskom službom te uz konzultacije s Građevinskom fakultetom u Mostaru. Oko izvođenja radova bio je raspisan i javni natječaj, na kojem je najpovoljniji izvođač bio A3, te će cijela investicija koštati oko 230.000 KM.

Kako nam je Zovko kazao, izgradnjom ove prometnice će se uraditi reorganizacija prometa u dvije ulice - dr. Jure Grubišića i bana Jelačića. Tako će sada dvosmjerna biti u dijelu od mosta na Zorićevini do ulaza prema vrtiću, te će biti dvosmjerna u Ulici dr. Jure Grubišića do ulaza na novu prometnicu (iz smjera stadiona). Automobili neće više moći izlaziti iz smjera Doma zdravlja na “Kruninu stranu” već će tu biti samo ulaz. I nova prometnica će biti u jednom smjeru, i to prema vrtiću. Što se tiče vrtića, s južne strane (gdje je kiosk) osigurat će pješački pristup za dovođenje djece, a sadašnji kolni prilaz zadržat će se na sličnoj poziciji.

Pismo građana

Oko projekta se nisu složili svi građani, pa je tako nedavno i osvanulo pismo grupe građana koji su apelirali da se cijeli projekt zaustavi jer narušava zelenilo u sklopu vrtića, onemogućava rad vrtića koji će biti omeđen trima prometnicama, da je stupanj kosine prevelik za bilo što, te da se neće dobiti rasterećenje prometa jer će nova prometnica silaziti izravno u prometni čep na most na Zorićevini i ispod hotela Park. - Oko prijedloga rješenja vodilo se računa oko maksimalnog zadržavanja zelenila. I upravo je izabrana ova varijanta iz razloga što bi se više zelenila sačuvalo, kazao je Zovko dodavši kako je jedan od prijedloga bio da prometnica ide između vrtića i zgrada na Zorićevini, ali je taj prijedlog odbačen. Što se tiče kosine ceste, Zovko je kazao kako će ona u jednom dijelu biti 12 posto. Radit će se i potporni zid (najveći dio osam metara) koji će biti arhitektonski oblikovan. Što se tiče samog profila ceste, on je napravljen tako da, ako nekada bude potrebe, se može pretvoriti u dvosmjernu prometnicu. Za rješenje prometnog čepa jedino bi moglo pomoći izgradnjom mosta od naselja Zorićevina prema zaobilaznici, koji bi donio rasterećenje u užem dijelu grada. Pa iako je taj most planiran, njegova izgradnja po svemu sudeći neće biti još skoro.

Uz prometnicu kod Doma zdravlja, koja će se morati rekonstruirati, tu je i pitanje Krunine strane. Kako nam je Zovko kazao, Služba za zaštitu okoliša i prostorno uređenje radi rješenje da se uspon navedene Krunine strane smanji na najveću moguću mjeru, jer treba zadržati postojeće ulaze u stambene prostore stanovnika koji žive u ovoj ulici. Kazao je i kako će se asfaltiranjem nove prometnice, raditi i na presvlačenju Krunine strane asfaltom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.