Iz MUP-a HNŽ

Prokazana trojica ‘vjerskih’ i dvojica ‘bakrenih’ lopova

Foto: Robert Soldo
Prokazana trojica ‘vjerskih’ i dvojica ‘bakrenih’ lopova
11.01.2012.
u 14:53
Razriješeno je čak 36 slučajeva otuđenja trafostanica na području županije, a time je pričinjena velika materijalna šteta
Pogledaj originalni članak

Povodom uhićenja “vjerskih i bakarnih” lopova jučer je u zgradi MUP-a Hercegovačko- neretvanske županije održana konferencija za novinare. Razriješeno je čak 36 slučajeva otuđenja trafostanica na području županije, a time je pričinjena velika materijalna šteta. Računa se oko 500 000 KM. Također, predočeni su rezultati u istrazi oko pljački vjerskih objekata na mostarskom području iz kojih su otuđeni dobrovoljni prilozi vjernika. Provale su izvršene na ukupno 8 džamija i u jednoj crkvi.

“U svim slučajevima provala u vjerske objekte, motiv je bio isključivo koristoljublje. Mi smo identificirali tri osobe od kojih je jedna trenutačno lišena slobode. To je Admir Fuško iz Travnika koji je izvršio pet provalnih krađa”, kazao je inspektor Mario Pekić, pozivajući građane na suradnju, pogotovo kada su u pitanju provalne krađe u stanove i kuće.

Nekadašnji štićenik Egipatskog sela u Mostaru, Fidan Bislimaj s Kosova, počinitelj je tri preostale provale u džamije i postigao je nagodbu s tužiteljstvom koja podrazumijeva zatvorsku kaznu od osam mjeseci, a Marijan Perković iz Livna, kradljivac na trenutačnom ‘privremenom radu’ u mostarskom zatvoru zbog nedavne pljačke sjekirom u ljekarni, osumnjičen je za provalnu krađu u svećenički dom u Ulici biskupa Čule. Načelnik Krim policije MUP-a HNŽ Srećko Bošnjak istaknuo je da je policija bila u velikim problemima protekle godine kada su u pitanju oštećenja i otuđivanje transformatora na čitavom području županije. Tom prilikom mnogi mještani su ostajali bez električne energije, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

- Istražitelji PU Čapljina su razriješili ukupno 13 otuđenja transformatora, a istražitelji PU Konjic 17 slučajeva. Iz ovog MUP-a date su korisne informacije MUP-u RS koji su na području općine Berkovići razriješili 5 slučajeva, dok je MUP ŽZH razriješio jedan slučaj- kaže Bošnjak. Istražitelj PU Konjic Smail Balić, koji je radio na rasvjetljavanju slučaja krađe transformatora elektroprivrednih poduzeća na području Hercegovine, kazao je da je u 2010. i 2011. godini zabilježen ogroman broj ovakvih krađa.

Uhićeni su Osman Tipura i Rahman Begluk.

“Provale u transformatore počinjene su isključivo zbog preprodaje bakra. Počinitelji su obarali trafostanice s nosećih stupova, rastavljali ih na licu mjesta i vadili bakrenu jezgru koju su prodavali kao sekundarnu sirovinu.

Procjenjuje se da je šteta na svakoj opljačkanoj trafostanici iznosila između pet i deset tisuća maraka, a sveukupna šteta se procjenjuje na oko pola milijuna KM”, zaključio je Balić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IK
Ilija Kobac
20:03 11.01.2012.

Jos jednom: vlasnike sekundarnih sirovina(otpada)pritegnuti i oni su u \"talu\", ali\"drotovi\" to nikako nemogu skapirat! Sretno.