PANIKA

Projektili prijete Posavini!

Foto: VL FOTO
Projektili prijete Posavini!
03.10.2011.
u 09:14
U Savi u Odažku otkriven ratni brod iz II. svjetskog rata pun oružja
Pogledaj originalni članak

Na svega od jedan i pol metar dubine rijeka Sava u svojem niskom vodostaju, koji ne pamte ni najstariji Posavljaci, otkrila je kod Novog Grada (općina Odžak) potopljeni ratni brod iz 2. svjetskog rata. Zamišljam trenutke prije potapanja i to skriva li olupina puno detalja, koji obrasli algama, čekaju ispričati neispričanu priču o tim dramatičnim trenucima. Uzbuđenje prizora pojačavaju i vidljivi projektili koji su razbacani po olupini. - Velika je to prijetnja, a mogla se dogoditi i velika tragedija, pojašnjava nam Mirko Jurišić iz Novoga Grada koji nas je odveo na mjesto susreta s poviješću. Priča nam da su tu dolazili neki koji su se pokušali okoristiti od starog željeza, dijelove su odvukli do Modriče, ali je policija brzo reagirala.

Prijeteći projektili

- Sada je Sava jako niskog vodostaja pa sam pri ribarenju zamijetio ovu olupinu na svega metar i pol dubine, priča nam Mirko dok pokazuje konture potopljenog broda. Potražili smo i stručno mišljenje o potonuloj olupini broda od Jure Brašnića, koordinatora za razminiranje Civilne zaštite općine Odžak. -Radi se o ratnom brodu iz Drugoga svjetskog rata koji su u to doba savezničke snage bombardirale i potopile. Nalazi se na lokaciji Novoga Grada 2.200 metara nizvodno od hotela Nova lađa pri trenutnom vodostaju od 1,5 m. U vodi se vrlo dobro mogu razaznati projektili raznih kalibara, naoružani projektili koji predstavljaju veliku opasnost, osobito sada kada su aktivnosti na čišćenju korita rijeke Save i osiguranju plovnoga puta prema Beogradu, pojašnjava Brašnić. O pronalasku potonulog ratnog broda obaviještene su sve mjerodavne institucije. Na potezu je federalni tim CZ-a za podvodno angažiranje kako bi se odstranili eventualno opasni projektili koje još uvijek skriva voda. BH MAC centar angažiran je oko utvrđivanja točnih pozicija. - Očekivati je kako će se posao brzo odraditi jer će s porastom vodostaja rijeke vjerojatno ukupan posao oko eventualnog izvlačenja olupine na plići dio biti nemoguć, jer se još uvijek ne zna veličina potopljeno ratnog broda - smatra Brašnić.

Stari čamac

Otkriveni potopljeni brod nije jedini pronalazak koji otkriva rijeka Sava. U blizini je i drveni čamac za koji se pretpostavlja da je vrlo sličan onome pronađenom kod Orašja i za koji se vjeruje da je star 400-500 godina. Izrezbaren je iz jednog komada dužine 17 m.

-Obavijestit ćemo mjerodavne i o ovome pronalasku kako bi se i ovaj čamac izvukao iz vode, tj. kada ronioci budu angažirani oko broda, kaže nam Brašnić. Ukoliko se očisti i restaurira, olupina ratnog broda mogla bi biti i zanimljiva turistička priča, jer neispričane priče povijesti uvijek su intrigantne i zanimljive turistima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GA
garavi
12:27 03.10.2011.

To je HDZ skrivao cijelo vrijeme kako bi sada priprijetili da ih se stavi u vlast na državnoj razini. Ako to ne dobiju sve će minirati i Sava će potopiti cijelu Bosnu. Bez Hercegovine.

TU
turbo
12:38 03.10.2011.

Jest...i ja sam to cuo...ako baba mara to kaze onda je to istina,a kaze...jer ona je dobra sa tetkom od covica,a njih su dvije od dvije zene djeca...rod rodjeni...