ZDENKO MILINOVIĆ

Probni popis stanovništva u BiH tijekom listopada

Foto: Željko Lukunić
Probni popis stanovništva u BiH tijekom listopada
14.06.2010.
u 13:20
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović istaknuo je kako je već kasno za popis u travnju 2011.
Pogledaj originalni članak

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj podržala je danas sa sedam glasova "za" i jednim suzdržanim, principe zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011.

Suzdržan je bio Slobodan Šaraba koji je ovakvo glasanje objasnio neslaganjem sa članom 48. predloženog zakona, a koji se odnosi na primjenu rezultata popisa stanovništva.

Član 48. predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva tek nakon potpune implementacije Aneksa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Zakon o popisu stanovništva je potreban BiH, ali zakon koji će u svom sadržaju imati neke druge članove u odnosu na one koje sada sadrži. Naime, zakon o popisu stanovništva ne treba da sadrži članove kojima se vrši raspodjela vlasti u BiH, budući da je zakon o popisu stanovništa tek jedan tehnički zakon - pojasnio je Šaraba.

Objavio je da će, u amandmanskoj fazi, tražiti promjenu ovog člana, odnosno njegovo potpuno uklanjanje iz teksta zakona.

Podsjetio je da EUROSTAT nalaže primjenu rezultata popisa stanovništva od 2014.

Slično mišljenje ima i Zoran Koprivica (SNSD) koji je kazao da je član 48. nedorečen, odnosno, da ne precizira ko, kada i na osnovu čega će odrediti da je Aneks 7. u potpunosti implementiran. Uvjeren je da će ovaj sporni član biti kamen spoticanja za usvajanje predloženog zakona.

Predloženi zakon podržat će Klub SDA, najavio je Bajazit Jašarević.
 
-  Mislim da je vrlo važno istaknuti da je ovaj zakon puno napredniji od onog koji je ranije bio u proceduri i nije dobio potrebnu većinu jer je postignut sporazum o tri člana. Dogovoreno je ko će biti obuhvaćen popisom, dakle svi građani BiH bez obzira na to gdje žive, zatim o članu koji se odnosi na etničke karakteristike građanina i vrijeme implementacije - kazao je Jašarević.

Uvjeren je da se kod ovakvog Prijedloga zakona može doći do zajedničkog stava i parlamentarne većine s tim da će, ukoliko se zauzmu "tvrdi stavovi", zakon doživjeti sudbinu prethodnog.

- Vrijeme implementacije rezultata popisa treba biti još jednom razmotreno na komisiji koja je pripremala zakon kao i u organima stranaka koje su preuzele odgovornost za vlast - istakao je Jašarević.

Dodao je kako ne treba zaboraviti da i Ustav BiH i entitetski ustavi jasno propisuju kako se implementira zakonodavna i izvršna vlast u skladu s popisom i 1991.

- Mislim da se bez promjene Ustava BiH uopće ne može doći do formiranja vlasti, a na temelju ovog predstojećeg popisa stanovništva. Sve to treba ponovo staviti na sto i postići jedinstveno mišljenje o tome - pojasnio je Jašarević.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović istaknuo je kako je već kasno za popis u travnju 2011., a da će probni popis ipak biti urađen u listopadu 2010.

- Mi tehnički ne možemo stići da održimo popis u četvrtom mjesecu i sada nam ostaje opcija da to pomjerimo na jesen 2011. - kazao je Milinović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.