PSIHIČKI PROBLEMI

Prijetio pištoljem roditeljima jer mu nisu kupili mobitel

Prijetio pištoljem roditeljima jer mu nisu kupili mobitel
12.12.2011.
u 09:48
Sve više pacijenata su djeca ili tinejdžeri kojima treba pomoć
Pogledaj originalni članak

Na Kliniku za psihijatriju SKB-a Mostar sve češće dolaze djeca. Problemi u obitelji, nasilje, pa čak i incest natjerali su čelnike SKB-a Mostar i spomenute klinike da oforme poseban odjel za dječju psihijatriju. - Djeca danas toliko pate da smo morali prema njima trenutno usmjeriti veći dio svojih resursa. Problemi se pojavljuju zbog poremećenog sustava vrijednosti, dijete mora imati sve što imaju ostala djeca, a važno je samo materijalno i vrlo rano se javljaju depresije, psihoze i ostali poremećaji - rekao nam je voditelj Klinike za psihijatriju SKB-a Mostar doc.dr. Miro Klarić. Nedavno je u bolnicu primljen dječak koji je ocu uzeo pištolj i “postrojio” roditelje u kući jer mu nisu mogli ili željeli kupiti mobitel koji je htio. - Djeca su previše izložena nasilju i sve češće preko nasilja pokušavaju doći do određenih stvari. Naš zadatak je da nađemo što je uzor problema, a to je veoma teško.

Teško naći uzrok

- U psihijatriji ćete teško naći uzročno-posljedičnu stvar. Samo jedna bolest ima jasan uzrok, to je PTSP. U ostalim slučajevima je jako teško pronaći razlog pojedinih stanja. Sve više djeca imaju problema. Nije to samo kod nas, takvo je stanje u cijeloj regiji - naglašava dr. Klarić. Incest je na ovim prostorima uvijek bio zabranjena tema. U obitelji u kojoj je postojao ovakav slučaj, on se skrivao daleko od očiju javnosti zbog sramote, stida. Ipak, psiholozi danas počinju sve više govoriti o tome. Radi se o stravičnim slučajevima gdje su posljedice za djecu nezamislive i potrebna ima je dugotrajna terapija. - Ovdje se o incestu nikada nije govorilo. Imamo ga i time se treba pozabaviti, treba liječiti posljedice toga. Problem postoji i kada o njemu ne govorimo. Imamo i mnogo nasilja, pogledajte samo što se događa na tribinama stadiona. Sudionici nereda su uglavnom maloljetnici. Stalno nam šalju poruke. Zbog toga smo i formirali poseban odjel gdje ćemo pokušati barem dio problema staviti pod kontrolu - poručuje naš sugovornik. I neće se psihijatri samo baviti djecom koja imaju određene poteškoće. Slika će biti šira i obuhvaćat će cijelu obitelj. Psiholozi ističu kako dijete ne može biti mentalno zdravo ako su roditelji u ekonomskim problemima, ako su ostali bez posla...

Dolaze i jamci

- Može li roditelj odgajati svoje dijete normalno ako ima problema? Ne može. Mi se kroz dječju prihijatriju dotičemo i roditelja te pokušavamo i njima pomoći - kaže dr. Klarić. Zanimljivo je da psihologe traže i prevareni jamci. I to sve češće. - Ti ljudi su ostavljeni i prevareni od svojih bližnjih, od prijatelja i jako teško se bore s tim. Sustav vrijednosti, moralna načela, sve je srušeno. Ništa ne gradimo. Mi smo bolesno društvo i pitanje je koliko imamo resursa da se borimo protiv toga - zaključuje dr. Klarić. Treba na kraju reći kako su kapaciteti Klinike za psihijatriju SKB-a Mostar uglavnom puni. Ipak, velik broj onih koji trebaju psihijatra ne priznaju da imaju problem. U Bosni i Hercegovini je još uvijek sramota potražiti pomoć psihijatra i trebat će stoga još vremena dok se ta situacija promijeni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.