PREGOVORI

Prijedlog: Prosvjetarima topli obrok veći za 1 KM

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Prijedlog: Prosvjetarima topli obrok veći za 1 KM
02.03.2011.
u 09:17
Umjesto sadašnjih 8 KM po radnom danu, prijedlog je da bude 9 KM, i to od 1. siječnja 2011. Povećao bi se i regres za godišnji odmor s dosadašnjih 400 maraka na 500 maraka
Pogledaj originalni članak

Pregovori Vlade ZH županije i školskih sindikata o novom sporazumu o plaćama, koji su počeli početkom godine, ući će i u ožujak. Održano je više sastanaka na kojima se pregovaralo, no do sporazuma nije došlo i županijska Vlada uputila je sindikatima novi prijedlog sporazuma koji je razmatran u školama. Vlada predlaže da osnovica i koeficijent za obračun plaće ostanu isti kao za prosinac, što znači da ne bi bilo povišice osnovne plaće kako su tražili sindikati, međutim, povećala bi se naknada za topli obrok.

Povećanje

Umjesto sadašnjih 8 KM po radnom danu, prijedlog je da bude 9 KM, i to od 1. siječnja 2011. Povećao bi se i regres za godišnji odmor s dosadašnjih 400 KM na 500 KM, s tim da bi se do 1. srpnja isplatilo 300 KM, a preostalih 200 KM do 31. prosinca. Prijevoz bi se isplaćivao 0,25 KM po prijeđenom kilometru od 1. siječnja 2011., a ukupni iznos naknade ne bi mogao biti veći od 300 KM neovisno o tome kolika je udaljenost. Nadoknadila bi se i ispravila zaostala isplata honorara djelatnicima tako što bi se za studeni 2010. isplatilo u siječnju 2011., za prosinac u veljači, u ožujku za siječanj, u travnju za veljaču i nastavilo tako da bi se sve isplatilo i izravnalo do rujna i početka školske 2011./2012. godine, kada bi isplata išla redovito kao i plaća svaki mjesec za prethodni mjesec.

Obveze Vlade

Novim sporazumom Vlada bi se obvezala na redovite isplate plaća i mjesečnih troškova i naknada tako da bi se topli obrok i prijevoz za protekli mjesec isplaćivali između 10. i 15., a plaća između 20. i 25. sljedećeg mjeseca. Sporazum bi vrijedio do 30. lipnja 2011., a do 31. prosinca bi se napravio i potpisao novi kolektivni ugovor. Prema raspoloženju u sindikalnom članstvu, izgleda da je većina sklona tome da se ponuđeno prihvati.

Prosvjetni djelatnici su svjesni trenutačnog stanja u kojem se zemlja nalazi i spremni su na pola godine prihvatiti ovakve uvjete, međutim, imajući u vidu kako skaču cijene i troškovi života, pitanje je kakvo će biti raspoloženje na jesen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.