SAMO U 2012.

Prije odsluženja kazne iz zatvora su izašle 33 ubojice

Foto: Zoran Grizelj
Prije odsluženja kazne iz zatvora su izašle 33 ubojice
29.10.2013.
u 09:01
Izvješće će se danas naći pred zastupnicima Zastupničkog doma FBiH
Pogledaj originalni članak

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici naći će se i izvješće o odobrenim pomilovanjima u 2012. godini, a predlagatelj je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Prema podatcima iz ovog izvješća, tijekom prošle godine pomilovano je ukupno 105 osoba. Ukupno su podnesena 304 zahtjeva za pomilovanje, međutim 199 ih je odbijeno.

Pomilovanja za ubojstva

Prema ovom izvješću, pomilovanje su dobile 33 osobe koje su počinile kazneno djelo ubojstva. U 11 slučajeva radi se o članku 36 Kaznenoga zakona FBiH (uračunljivost), u 17 slučajeva radi se o članku 166 KZ FBiH (ubojstvo), u jednom slučaju radi se o ubojstvu iz članka 16 KZ FBiH (tijek i prekid zastarjelosti kaznenog gonjenja), te u 4 slučaja djelo ubojstva iz članka 171 KZ FBiH (protupravni prekid trudnoće). Pomilovanje je dobila i jedna osoba optužena za kazneno djelo ubojstva na mah.

Krađe, utaje

U izvješću se nadalje navodi kako je na slobodu izašlo 15 osoba koje su bile optužene za razbojstva (krađa), kao i šest osoba koje su bile optužene za nedopuštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Trinaest osoba koje su počinile teško djelo protiv sigurnosti javnog prometa pomilovano je tijekom prošle godine, kao i jedna osoba koja je bila optužena za utaju poreza, te jedna osoba optužena za izazivanje opće opasnosti. Pomilovanje su dobile i dvije osobe koje su bile optužene za zloupotrebu položaja. Nadalje se u izvješću o pomilovanjima navodi kako je pomilovanje dobila i jedna osoba optužena za teške slučajeve razbojstva i razbojničke krađe, te 2 osobe optužene za teške slučajeve razbojstva iz članka 151 KZ FBiH (dovođenje FBiH u položaj potčinjenosti ili ovisnosti). Pomilovanje je odobreno i jednoj osobi optuženoj za nedopušteno držanje i nošenje oružja, te za četiri osobe optužene za šumske krađe, kao i jednoj osobi optuženoj za krivotvorenje isprava.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.