PROBLEM

Preusmjerili dug 
i blokirali račun Agenciji u ZHŽ-u

Foto: Ilustracija
Preusmjerili dug 
i blokirali račun Agenciji u ZHŽ-u
17.06.2013.
u 09:14
Izvješće Agencije za privatizaciju detaljno je precizirao v.d. ravnatelja Ivan Prskalo
Pogledaj originalni članak

U srpnju će biti godina dana otkad je Ivan Prskalo preuzeo dužnost vršitelja dužnosti ravnatelja Agencije za privatizaciju u ZHŽ-u. Unatoč tome što ga je dočekalo mnoštvo nesređene dokumentacije, odlučio se uzeti u koštac s tim, a na tematskoj sjednici Vlade koja se nedavno održala detaljno je objasnio situaciju u neprivatiziranim poduzećima. - Moje početno izlaganje bilo je koncipirano u tri cjeline. Prvi dio se odnosio na stanje koje sam zatekao prilikom preuzimanja dužnosti u Agenciji za privatizaciju u ZHŽ i poteškoće na koje nailazim u svakodnevnom radu i poslovanju.

Pod ovom točkom dotakao sam se lošeg stanja financija, nepostojanje istih, blokiranih računa i kao posljedicu svega - poteškoća u redovnom uredskom poslovanju. Smatrao sam potrebnim da se istakne na početku izlaganja u kakvim uvjetima radimo. Da ne dužim, radimo u znatno otežanim uvjetima. U svemu ovome zahvalio sam Skupštini, i njenom predsjedniku, Vladi ZHŽ-a i ministarstvima financija i gospodarstva na suradnji i pomoći koju su mi pružili prilikom rješavanja mnogih problema i poteškoća u radu - kaže nam Prskalo. Najviše problema je u TP Bekija čiji je problem blokirao račun Agencije, a što je Prskalo detaljno obrazložio. - Poduzeće TP Bekija Grude blokiralo je račun Agencije za privatizaciju u ZHŽ-u.

Bivši djelatnici s pojedinačnim tužbama protiv poduzeća su potraživali prava, a presude su u ovršnim postupcima “pravnom akrobacijom” preusmjerene na račune Agencije. Dodao sam i informaciju da su ovi postupci, iako pravomoćno okončani i već u fazi ovrhe, ipak izvanrednim pravnim lijekovima došli do Ustavnog suda te s nestrpljenjem očekujemo odluku Suda. Novoimenovana uprava poduzeća u suradnji s Agencijom za privatizaciju, Vladom ZHŽ-a i resornim ministarstvima treba poduzeti konkretne korake kako bi se u javnim knjigama nekretnina TP Bekija Grude upisala i kao stvarni vlasnik svoje imovine, a ne samo kao posjednik iste. Nakon provedbe spomenutih procesa, sljedeći korak bi bio niz “malih privatizacija” ali na način da se one obave zajedno, dakle javnim pozivom sve u istom oglasu.

Bez dobre volje tražitelja ovrha TP Bekija Grude - da pomognu sami sebi, neće biti moguće uspješno pristupiti ubrzanom i efikasnom rješavanju ovog stanja. 
U kapitalnoj točki izlaganja, Prskalo nam kaže da se dotakao aktualnosti kod drugih poduzeća s državnim kapitalom koja iščekuju početak procesa privatizacije. Istaknuo je potrebu da se općinama u ZHŽ-u na korištenje ustupe pripadajuće duhanske stanice u središtima urbanih područja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.