Odlazak vođe

Preminuo sjevernokorejski diktator Kim Jong-il

Foto: 'KNS'
Preminuo sjevernokorejski diktator Kim Jong-il
19.12.2011.
u 07:34
Najvjerojatniji uzrok smrti je srčani udar, iako je državna televizija prvo objavila da je umro od pretjeranog fizičkog i mentalnog rada
Pogledaj originalni članak

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-il preminuo je u subotu u 69. godini, javila je tamošnja nacionalna televizija, a prenose svjetski mediji. Najvjerojatniji uzrok smrti je srčani udar, iako je državna televizija prvo objavila da je umro od pretjeranog fizičkog i mentalnog rada u vlaku dok je obilazio područje izvan glavnog grada.

Kim Jong-il na vlast je došao 1994. godine nakon smrti svojega oca Kim Il-sunga. Sjevernokorejski vođa pretrpio je 2008. godine moždani udar i nije se pojavljivao u javnosti nekoliko mjeseci.

Očekuje se da će ga naslijediti njegov treći sin Kim Jong-un za kojeg se pretpostavlja da je u kasnim 20-im godinama. Državna agencija KCNA pozvala je narod da bude jedinstven u podršci novom vođi.

"Svi članovi partije, vojske i cjelokupne javnosti moraju vjerno slijediti vodstvo druga Kim Jong-una i štititi snažnu i ujedinjenu frontu partije, vojske i naroda", piše u priopćenju državne agencije.

Posljednji ispraćaj preminulog vođe Kim Jong-ila bit će najvjerojatnije 28. prosinca u Pyongyangu, a nacionalna žalost trajat će od 17. do 29. prosinca.

Odmah nakon objave smrti sastao se i vojni vrh Sjeverne Koreje kako bi se razmotrilo stanje nacionalne sigurnosti zbog smrti voljenog vođe.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.