Ukrašavanje gradova

Predblagdansko ozračje osjeća se u bh. gradovima

Foto: Stojan Lasić
Predblagdansko ozračje osjeća se u bh. gradovima
20.12.2011.
u 10:59
Za prolaznike, osobito vozače jako je lijepa vožnja kroz kružni tok koji je okićen velikom svjetlećom piramidom. Sve to u Čapljini djeluje - blagdanski
Pogledaj originalni članak

Koliko god sumorna bila naša svakodnevnica, blagdansko ozračje i ukrašene ulice koliko-toliko unose pozitivnu energiju kod ljudi. Zato je važno da su u ovo blagdansko vrijeme gradske ulice ukrašene.

Bajkoviti Rondo

Mostar je i ove godine samo djelomično ukrašen, na važnijim raskrižjima i prometnicama. I dok je središte grada(zbog radova) zavijeno u “crno”, stvar donekle popravlja Trg Rondo koji izgleda bajkovito, poglavito u večernjim satima. Za potrebe kićenja grada gradske vlasti osigurale su oko 18 tisuća maraka. I druge hercegovačke općine okićene su kao i prošlih godina.

Taklo Čapljina i ove božićne blagdane dočekuje prigodno uređena i blagdanski okićena. To se vidi i na čapljinskim ulicama koje s blagdanskim svjetiljkama i drugim ukrasima pojačavaju taj blagdanski ugođaj, a mnogi mole Boga da još samo padne snijeg pa da i Čapljina bude imala bijeli Božić. Jučer je snijeg pomalo padao po brdima oko Čapljine, ali ga nije bilo u samom gradskom središtu. Poseban blagdanski ugođaj stvara se na središnjeg gradskom trgu - Trgu kralja Tomislava i na kružnom toku kod autobusnog i željeznickog kolodvora. Na Trgu kralja Tomislava posebno je dojmljiva blagdanski okićena zgrada Općine Čapljina koja se odlično uklapa u blagdansku sliku ovog dijela gradskog središta. Za prolaznike, a osobito vozače jako je lijepa vožnja kroz kružni tok koji je okićen velikom svjetlećom piramidom. Stoga sve to djeluje blagdanski impresivno, a još je ljepši pogled na kružni tok s novog kolodvorskog Trga bana Josipa Jelačića ispred željezničkog kolodvora.

Impresivna slika

Taj trg s jezerom i mostićem te nizom drugih sadržaja omiljeno je mjesto čapljinaca koji tu često pronalaze toliko potrebni duševni mir. Za blagdansko kićenje, raskićivanje i reparaciju nakita Općina Čapljina je ovaj put izdvojila 2500 KM. Nije kupovan novi nakit već je korišten postojeći, tj. od prošle godine koji se, eto, pokazao itekako funkcionalnim.

Blagdanska euforija osjeća se i u Sarajevu. Sve glavne ulice su ukrašene, kao i izlozi. Tako smo u Ferhadiji zabilježili okićena blagdanska drvca, a na portalima prodavaonica građanima već čestitaju novu godinu. Na Trgu oslobođenja sve do 15. siječnja 2012.održavat će se Coca-Cola Sarajevo Holiday Market s bezbroj zanimljivih sadržaja. Manifestacija je osmišljena po uzoru na božićne markete u gradovima zapadne Europe. Tu je i jelka visoka deset metara, ukrašena s preko 50 tkanih, vezenih i filcanih ukrasa, rađenih autentičnim tehnikama karakterističnim za Bosnu i Hercegovinu.

Spektakularan doček

U Sarajevu će biti organiziran i jedan od najvećih javnih dočeka Nove godine u regiji. Nina Badrić, Mladen Vojičić Tifa, Letu štuke - samo su neki od važnijih sudionika koji će Sarajlije i njihove brojne goste iz inozemstva zabavljati u najluđoj noći.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.