IZA KULISA

Predaja lista za izbore stvarni je povod za obračuna Zubak - Lovrić

Foto: Stojan Lasić
Predaja lista za izbore stvarni je povod za obračuna Zubak - Lovrić
11.06.2010.
u 09:27
HSS-NHI zbog spora o tome tko može ovjeriti liste u opasnosti da izgubi sudjelovanje na izborima
Pogledaj originalni članak

Vrlo vatrena i burna sjednica Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke-Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) očekuje se danas u Novom Travniku gdje se očekuje kulminacija pokušaja predsjednika Glavnog odbora Krešimira Zubaka da ukloni predsjednicu stranke Ljiljanu Lovrić. Zubak je zbog potpisivanja sporazuma između HSS-NHI-ja i HDZ-a BiH zatražio smjenu predsjednice Lj. Lovrić tvrdeći da se radi o nestatutarnoj odluci.

Podjela na HSS i NHI

Na njegovu stranu stao je i Županijski odbor HSS-NHI-ja središnje Bosne, a na toj sjednici u Novom Travniku sudjelovala je i skupina nezadovoljnih dužnosnika stranke predvođena Zubakom. S druge pak strane, zahtjev za Zubakovim izbacivanjem iz stranke zatražila je organizacija stranke u HNŽ-u, a potporu Lj. Lovrić dala je i županijska organizacija stranke iz Zapadnohercegovačke županije. Iako i jedna i druga strana na svoj način tumači statut tko, kada i kako može smijeniti bilo predsjednika ili pak prvog čovjeka Glavnog odbora, puno zanimljivije je što će biti s tom strankom i hoće li se zbog ovoga sukoba dovesti u situaciju da ne može predati liste za izbore. Naime, prema svemu sudeći, nervoza kod pojedinih stranačkih dužnosnika u HSS-NHI-ju eskalirala je upravo zbog te činjenice te ‘opasnosti’ da se ne nađu ili jednostavno budu skinuti s lista bilo za županijske skupštine ili federalni te državni Parlament. Zbog toga je moguće nekoliko scenarija.

Pravni spor

Prvi je da Glavni odbor većinom glasova donese odluku o smjeni Lj. Lovrić iako takva odrednica u Statutu stranke uopće ne postoji. Čak i da se to dogodi, bit će krajnje upitna pravna valjanost takve odluke, odnosno provesti je u praksi kako bi se imenovao novi obnašatelj dužnosti čiji bi upis kao ovlaštene osobe bio prihvaćen u sudskom registru. To bi automatski zakompliciralo situaciju, a Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) zasigurno ne bi prihvatilo tako dostavljene stranačke liste za predstojeće izbore. Moguće je i da dođe do Zubakove smjene, no svejedno ne bi imala pravnog učinka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.