SPORNI UGOVORI

Pravdu pred sudovima u BiH traže i suci i tužitelji

Pravdu pred sudovima u BiH traže i suci i tužitelji
24.05.2011.
u 10:01
Čak 25 sudaca županijskog suda SŽ-a putem tužbe tražilo isplatu razlike regresa koji im je utvrđen u Zakonu o plaćama i drugim naknadama sudaca
Pogledaj originalni članak

Država, entiteti i županije sve češće su na meti tužbi vlastitih uposlenika, pa čak i pravosudnih djelatnika. Vlast je došla u poziciju da ju zbog kršenja prava tuže čak i suci, odnosno oni koji bi u normalnim okolnostima trebali odlučivati o tužbama drugih pravnih i fizičkih osoba. Pravobraniteljstva na svim razinama bilježe porast broja tužbi od kojih oni moraju braniti državu pred sudovima. Najbolji primjer za to je Županija Sarajevo koja se, prema izvješću Županijskog pravobraniteljstva, prošle godine u ulozi tužene strane morala pojaviti 1.287 puta. Kao i u drugim županijama, najviše tužbi vezano je uz poštivanje radno-pravnog statusa.

Tražili isplatu razlika

Tako je 25 sudaca županijskog suda putom tužbe tražilo isplatu razlike regresa koji im je utvrđen u Zakonu o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH u visini od 50 posto od osnovne mjesečne plaće. Slično je postupilo i 10 stručnih suradnika ovog suda, kao i 109 sudskih namještenika. Suci Općinskog suda u Sarajevu također su odlučili sudskim putom tražiti 1,3 milijuna maraka za koje su oštećeni zbog umanjenog regresa, toplog obroka, troškova prijevoza, dežurstava i jubilarnih nagrada. Ukupno 14 tužbi podnijeli su i županijski tužitelji, a razlog je također kršenje prava iz radno-pravnog statusa. Ukupna potraživanja prema Županiji Sarajevo iznose preko 24,3 milijuna maraka bez sudskih troškova i kamata, a zbog specifičnosti većine predmeta, u kojima se suci i tužitelji pojavljuju kao “oštećena strana” , Vrhovni sud Federacije je ove predmete delegirao sudovima u drugim županijama. Većina dosadašnjih tužbi protiv države, odnosno županije, završila je u korist tužitelja, pa ne čudi što Županijsko pravobraniteljstvo u Sarajevu predlaže Vladi sklapanje izvansudskih nagodbi.

Kontakt sa sindikatom

-Predloženo je da se odmah stupi u kontakt s predstavnicima granskih sindikata, kako bi se zaključile izvansudske nagodbe, kako za predmete koji su u tijeku, tako i za predmete koji slijede, a sve u cilju zaštite imovine županije. Postizanjem izvansudskih nagodbi izbjeglo bi se plaćanje sudskih troškova i kamata, koji predstavljaju značajan iznos, upozorava se u izvješću pravobraniteljstva. Osim sudaca, tužitelja i djelatnika sudova i tužiteljstava, državu, entiteti i županije, tuže i prosvjetni radnici, policajci, vojnici, državni službenici, vatrogasci i mnogi drugi, koji tvrde da država krši zakone i ugovore koje je sama usvajala.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.