Zahtjev

Povući sporne odluke

Povući sporne odluke
08.11.2012.
u 14:32
OHR označen kao glavni krivac za krizu u Federaciji, od Inzka se traži ispravljanje pogrešaka
Pogledaj originalni članak

Izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a na čelu s predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom jučer su u Mostaru na sastanku razgovarali o stanju u BiH i Federaciji, pravosuđu, Izbornom zakonu, te ostalim problemima koji uzrokuju krizu u funkcioniranju države.

Krivica OHR-a

Dvojica lidera su istaknuli kako je OHR glavni krivac za trenutno stanje u Federaciji, te kako visoki predstavnik ne želi priznati pogrešku i povući odluku na temelju koje se formirala aktualna vlada. - Sve je bilo jasno. Vlada je imala legalitet i legitimitet, a onda je visoki predstavnik donio onakvu odluku. Za propast gospodarstva u Federaciji nije kriv ni SDA ni SDP, nego visoki predstavnik i OHR. A on sada ide u Vijeće sigurnosti i govori o nekoj općoj odgovornosti - izjavio je Dodik. Dodao je kako sporazum SNSD-a i SDP-a nije podložan promjenama, te kako se mora u cijelosti ispuniti. Također, predsjednik RS-a je istaknuo kako on i Zlatko Lagumdžija još uvijek nemaju jedinstven stav oko gašenja OHR-a. - Ne treba nitko rušiti ovu državu. Samo je potrebno da OHR i dalje ostane ovdje i BiH će se sama srušit - zaključio je Dodik. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je izrazio uvjerenje kako će se presuda u slučaju Radivojević donijeti najdalje do kraja ove godine, te kako će nakon toga Federacija dobiti legitimnu i legalnu vlast. - Imat ćemo prostor od dvije godine da ponovno pokrenemo procese, i to trebamo iskoristiti. Ova vlada funkcionira na odluci OHR-a i mi smo uvjereni kako ovakva situacija više ne može ostati. Za ovakvo stanje će svatko morati snositi svoj dio odgovornosti - poručio je Čović.

Sastanak šestorke

On je i najavio kako će se sastanak nove šestorke najvjerojatnije održati 20. studenoga, te kako će se na njemu razgovarati o svim bitnim pitanjima u BiH. Najavivši da će na sastanku šestorke biti razgovarano o provedbi odluke “Sejdić - Finci”, Dodik i Čović kažu da i je u tom dijelu usuglašen temeljni princip da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda, te da postoji više rješenja kako do toga doći. - Trebamo samo govoriti mehanizme kako to osigurati, ali svakako želimo spriječiti da više ikada predstavnici jednoga naroda biraju predstavnike drugom narodu u BiH - poručili su Dodik i Čović. Upravo na temelju ovih stavova jučer je ponovno potvrđeno kako će HDZ-a BiH i SNSD dati potporu novim ministrima u Vijeću ministara koje je predložio Zlatko Lagumdžija. - Nama nije važno koga su oni predložili, nego je bitno da oni koji predlažu kandidate imaju legitimitet naroda kojeg predstavljaju. U ovom slučaju je taj uvjet ispunjen i kandidati će dobiti potporu naše dvije stranke. I na ovom primjeru pokazujemo kako jedan narod ne može birati predstavnike drugih naroda - zaključili su predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a. Najavljeno je kako će dvije stranke u budućnosti intenzivirati svoju suradnju te kako se ona neće odnositi samo na dvojicu predsjednika, nego i na ostale strukture u strankama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DE
debelacija
18:53 08.11.2012.

To Dodik! Ako se ne postigne jednakost naroda u BiH, ako Hrvati ne dobiju svoj entitet, svoju izbornu jedinicu i glavni grad Mostar - odcjepljenje! Dosta je majorizacije! Prerstati da netko drugi izabire necije predstavnike u vladi! Ako se djeluje u ovom pravcu, ne treba se stidjeti svojih poteza i izjava.Samo naprijed do jednakosti, jednakopravnosti, civilnih i politickih sloboda sviju naroda i narodnosti u BiH!

SE
sejtan
06:37 09.11.2012.

Pa bilo bi ti bolje dok cekas to odcjepljenje da ne gubis vrijeme nego se zabavi igrom dzepnog bilijara

Avatar guten_tag
guten_tag
19:51 09.11.2012.

hrvati su bili žrtve agresije velikosrba. zatim su bili žrtve međunarodnih plaćenika koji su im opljačkali banku i progonili predstavnike hrvata lažnim optužnicama i suđenjima. danas su žrtve bošnjačkih ekstremista potpomognutih međunarodnim plaćenicima i nastojanja stvaranja unitarne države. to nema nikakve veze s multi-kulti-vake-nake-suverene-bla bla bosne i hercegovine. bosna i hercegovina može opstati samo kao federacija tri ravnopravna naroda. kako nije bila moguća jugoslavija bez hrvata nije moguća ni bosna i hercegovina.