Jedinstvena stopa

Povećanje PDV-a u BiH samo da bi se finacirao javni sektor

Povećanje PDV-a u BiH samo da bi se finacirao javni sektor
24.09.2012.
u 09:26
Vanjski dug 
s 2,6 milijardi KM iz 2006. popeo se na 7, najlakše vraćati povećanjem PDV-a
Pogledaj originalni članak

Uvođenje diferencirane stope PDV-a, zasad je ostalo samo kao pokušaj. Prijedlozi Gospodarske komore da se uvedu niže stope (od pet do osam posto), na živežne namirnice, lijekove, sanitetski materijal, ortopedska pomagala, impute u poljoprivredi i papir za grafičku industriju, nisu prošle. Nije realiziran ni prijedlog da se, zbog punjenja proračuna, poveća stopa PDV-a.

Zasad ostaje 17 posto

Vlasti u BiH za sada službeno ne planiraju povećati stopu PDV-a od 17 posto, po uzoru na Srbiju i Hrvatsku, ali su pojedini državni dužnosnici uvjereni da će se to dofoditi već iduće godine, zbog potrebe krpanja ogromnih proračunskih rupa. U Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje kažu da u sadašnjim projekcijama nema povećanja stope PDV-a, uz napomenu da je nezahvalno prognozirati što će se po tom pitanju događati idućih godina. - Upravni odbor UNO-a nije razmatrao mogućnost povećanja stope PDV-a, niti su dobili bilo kakve inicijative u vezi s tim. Takođe, u globalnom fiskalnom okviru za razdoblje 2013. - 2015. godina na prihodovnoj strani nije predviđeno povećanje stope PDV-a, niti se ta mogućnost navodi u pismu namjere MMF-a, tvrde u Uredu predsjedatelja tog tijela kojeg čine državni i entitetski ministri financija i trojica stručnjaka za fiskalni sustav.

Za punjenje proračuna

- Za financiranje administracije u BiH, što je posebno izražen problem u FBiH, na godišnjoj razini nedostaje oko 600 milijuna KM, pa vlade kako bi to pokrile stalno idu u novo zaduživanje trezorskim zapisima i kod MMF-a. S obzirom na to da novo zaduženje donosi još veće potrebe, vlasti će posegnuti za povećanjem stope PDV-a. S tim se ne slažem, ali jednostavno ne vidim drugog načina da se popune proračunski manjkovi, s obzirom na to da nitko od političkih lidera ne radi na podizanju gospodarstva i privlačenju investicija - kaže Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija i trezora. Upitan je li moguće da se ostvare ranije špekulacije o podizanju stope PDV-a sa 17 na čak 23 posto, rekao je da je to realno s obzirom na to da bi tek ta stopa mogla podmiriti rashodnovne potrebe javnog sektora. - BiH je povećala vanjski dug s 2,6 milijardi KM iz 2006. godine na sadašnjih sedam milijardi KM, a to je najlakše vraćati povećanjem PDV-a koji ne nosi kamatu kao krediti i trezorski zapisi - ukazao je Kasumović. Od država u regiji, opća stopa PDV-a u Crnoj Gori je kao u BiH, ali za razliku od BiH, niža je stopa za osnovne životne namirnice, lijekove i medicinske implantate, udžbenike, knjige, novine i časopise.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.