SKUP

Potpora EPP-a narodnjačkim strankama u BiH uoči općih izbora

Foto: VL FOTO
Potpora EPP-a narodnjačkim strankama u BiH uoči općih izbora
05.06.2010.
u 11:10
Na sastanak dolazi predsjednik EPP-a Wilfried Martens i predsjednica Vlade i HDZ-a Hrvatske Jadranka Kosor
Pogledaj originalni članak

Na susretu predsjednika Europske pučke stranke Wilfrieda Martensa i hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Sarajevu s čelnicima više stranaka iz jugoistočne Europe te bosanskohercegovačkih stranaka HDZ-a BiH Dragana Čovića, HDZ-a 1990. Bože Ljubića, SDA Sulejmana Tihića i PDP-a Mladena Ivanića danas je predviđeno potpisivanje zajedničke izjave kojoj je cilj ojačati suradnju u regiji te opetovati europsku budućnost regije. Zbog toga je ovaj događaj u organizaciji narodnjačkih stranaka ocijenjen mini summitom nakon španjolskog okupljanja u Sarajevu ovoga tjedna.

Zajednička izjava

Kako doznaje Večernjak, u izjavi se izražava puna potpora perspektivi za članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u EU i pri tome se ističu dobrosusjedski odnosi uz puno poštovanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Stranke sudionice koje će potpisati deklaraciju ocijenile su da ‘bez jugoistočne Europe, potpuno integrirane u EU, politička i zemljopisna slika Europe neće biti kompletna’.

Skup Europske pučke stranke koji je upriličio čelnik SDA Sulejman Tihić, zanimljivo je, održava se istoga dana kada u Sarajevu Savez za bolju budućnost na konvenciji praktično prerasta u političku stranku. Stranka kojoj je na čelu vlasnik Avaza Fajrudin Radončić jedna je najozbiljnijih protivnika na predstojećim izborima SDAčija je popularnost u dramatičnom padu.

Kako se doznaje, tijekom susreta lidera EPP-a iz regije jugoistočne Europe premijerka Kosor će razgovarati s čelnikom EPP-a Wilfriedom Martensom i čelnikom SDA Sulejmanom Tihićem te s prvim čovjekom Mladenom Ivanićem. Tijekom održavanja sarajevskog skupa EPP-a, predsjednik ove političke grupacije će predstaviti svoju knjigu “Europe – I struggle, I overcome” koja govori o životnome putu i svojoj borbi za budućnost Europske unije.

Ujedinjenje HDZ-a

Valja reći da je nakon što je odmrznut status HDZ-a BiH kao promatrača u EPP-u, u nekoliko navrata upravo Martens pokušavao provesti inicijativu o ujedinjenju dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini. Predstavnici EPP-a su u nekoliko navrata okupljali lidere dva HDZ-a u BiH, no na kraju je to bilo bez konkretnog učinka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.