Misa na pepelnicu

Posljednja misa kao Papa: Prevladajmo podjele i rivalitete

Foto: Reuters/PIXSELL
papa (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
papa (1)
Foto: Screenshot/Reuters
papa
13.02.2013.
u 18:44
Svečanost se održala u bazilici sv. Petra zbog velikog broja vjernika i gostiju
Pogledaj originalni članak

VATIKAN – Benedikt XVI. održao je danas u prepunoj bazilici sv. Petra svoju posljednju misnu svečanost prije napuštanja Petrove stolice 28. veljače. Misa na Pepelnicu i obred pepeljenja posljednje su velike svečanosti Benedikta XVI., koji je na početku svoje homilije objasnio kako su „posebne situacije sugerirale da se okupimo u vatikanskoj bazilici“, a ne kako se po tradiciji mise na početku korizme održavaju u dvjema crkvama svetoga Anselma i svete Sabine na rimskom brežuljku Aventinu.

Bilo je i onih koji su pretpostavili kako Benedikt XVI. ne bi mogao, zbog slabog fizičkog zdravlja zbog kojeg je i najavio 11. veljače kako će zadnjeg dana toga mjeseca ostaviti Petrovu stolicu, sudjelovati u predviđenoj procesiji.

Ipak, prema službenom Vatikanu, izbor da se svečanost održi u bazilici sv. Petra učinjen je zbog velikog broja vjernika i gostiju, kao i svećenika, koji su došli na tu posljednju misnu svečanost Ratzingera kao Pape.

U homiliji, tijekom mise, Papa je govorio o jedinstvu Crkve, odnosno osudio je one koji su odgovorni za te podijele. Pozvao je da se korizmu proživljava kao zajedništvo, da se „prevladaju individualizmi i rivaliteti“, da to bude skromni i dragocjeni znak za one koji su „daleko od vjere ili nezainteresirani“.

Na kraju svečane mise Benediktu XVI. obratio se državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

– S velikim žaljenjem i dubokim poštovanjem ne samo Crkva, nego i cijeli svijet primili su vijest o vašem odustajanju od službe Rimskog biskupa i nasljednika apostola Petra – rekao je Bertone i naglasio kako zbog takve Ratzingerove odluke svi imamo tugu u srcu.

– Euharistija znači zahvala Bogu. Večeras mi želimo zahvaliti Bogu za hod koji je cijela Crkva prošla pod vodstvom Vaše Svetosti i želimo iznijeti Vam, iz najintimnijeg dijela srca, s velikom ljubavi, ganutost i obožavanje, rekao je Bertone.

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.