Sarajevo

Poruka mira za život bez mržnje

Poruka mira za život bez mržnje
10.09.2012.
u 09:20
Budućim naraštajima treba omogućiti da rastu bez mržnje, a preduvjet za to su susreti i dijalog
Pogledaj originalni članak

Prvi put od završetka rata najveći autoriteti četiri velike monoteističke religije iz BiH, ali i drugih zemalja svijeta, okupili su na zajedničkom događaju - Međunarodnom susretu za mir čije je geslo “Budućnost je živjeti zajedno”.

Konferencija kao poticaj

Dvadeset godina nakon rata na Balkanu, tijekom kojeg je grad Sarajevo bio jedno od najteže pogođenih mjesta, Zajednica svetog Egidija, u uskoj suradnji s religijskim zajednica iz BiH, organizirala je skup koji je u Sarajevo doveo brojne goste. Tijekom svečanog otvaranja skupa svi govornici su iskazali uvjerenje da će ova konferencija biti veliki poticaj jačanju međureligijskog dijaloga u BiH, ali i cijeloj regiji. Pozdravljajući sudionike konferencije predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je da se u BiH vodi “povijesna bitka“ čiji ishod će, u vremenu koje je pred nama, dati odgovor na jednu od najvažnijih dilema suvremenog svijeta – hoće li pobijediti ideja zajedničkog života ili ideja razdvajanja? 

- Ako ideja zajedničkog života ne pobijedi u BiH, teško da ta ideja može pobijediti bilo gdje drugo u ovom našem kompliciranom svijetu. Ako tisuću godina tkana potka zajedničkog života u BiH, koja je pocijepana silom i zločinima, ne bude obnovljena, bit će to poraz za cijeli svijet. Bit će to poraz koji će proizvesti rastući rascjep na jednom od najdelikatnijih vezova čovječanstva - kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je u pratnji supruge nazočio konferenciji u glavnom gradu BiH. U svom pozdravnom govoru patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej naglasio je kako su narodi u BiH i regiji kroz povijest prolazili patnje i ponosili žrtve. Stoga je naglasio da budućim naraštajima treba omogućiti da rastu bez mržnje, a preduvjet za to su susreti i dijalog.

Sarajevo u ratu i miru

U tom kontekstu i ova konferencija ima značajan smisao - kazao je Irinej. Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, zaželio je da se nikomu u svijetu ne dogodi ono što se dogodilo prije 20 godina Sarajevu i BiH. - Naš izbor je mir, naše pravo je sloboda, naša srca su sumjerena ka iskrenom pomirenju i miru, kaza je reis Cerić. Predsjednik Židovske zajednice u BiH, Jakob Finci, upozorio je da se svijet nalazi na raskrižju putova. Jedan put, kaže Finci, vodi u zajedničku propast, a drugi put je put razumijevanja, put poštivanja drugog i drugačijeg, na kojem ćemo sresti i sve svete knjige. - Nema te koja propovijeda uništenje drugog i drugačijeg, pa makar se s njim i ne slagali o načinu ispovijedanja vjere istom i jedinom Bogu. Ako smo svi stvoreni po Božijem liku, a stvoreni smo različiti da bismo se međusobno natjecali u dobru – onda je poruka jasna, kazao je Finci. Predsjednik Europskog vijeća, Herman van Rompuy, priznao je da je EU učila lekcije u BiH. - Tisuće stanovnika Sarajeva su izgubile život. Njihova smrt nije bila uzaludna. Ne treba ih osvećivati, već raditi na boljoj i skladnijoj budućnosti, nastojeći da Sarajevo ponovno svijetli tolerancijom i duhovnošću - kazao je Van Rompuy. Značaj religije u održavanju i uspostavi mira istaknuo je talijanski premijer, Mario Monti. On je kazao da prostor Balkana treba iskoristiti svoj multireligijski i multikulturni kapacitet. - Danas se ne susrećemo samo s ekonomskim i financijskim krizama, već i s krizama koje podrivaju humane temelje na kojima je Europa izgrađena. Samu valutu euro treba sačuvati, jer ona predstavlja vrh jedne gotičke građevine koja se zove Europska unija, a kojoj prijete nove linije razdora. Ono što se zbiva u Europskoj uniji nije samo traženje rješenja, već i jačanje senzibiliteta svih naroda spram naših zajedničkih vrijednosti i suživota - kazao je Monti, izražavajući uvjerenje da će ideja europskog zajedništva opstati. Pročitana je i poruka pape Benedikta XVI., u kojoj se ističe kako miru u svijetu danas prijeti dvostruka opasnost. Na jednoj strani iskorištavanje i zloupotreba vjere za nasilje, a na drugoj odbacivanje Boga u ime potpuno sekularizirane vizije o čovjeku, koji je pak sposoban proizvoditi beskrajno nasilje.

Uručenje Hagade

Kombinirani učinci ovih dviju negativnih sila su se u tragičnim razmjerima za vrijeme rata vidjeli i u Sarajevu, poručio je Sveti otac. Poseban trenutak na otvaranju konferencije bilo je simbolično predavanje preslika poznate Sarajevske hagade, koju je poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Mustafa Cerić uručio glavnom izraelskom rabinu. Obojica su kazala kako je to simboličan znak prijateljstva muslimana i Židova na ovom prostoru. Na suradnju država, religija i kultura u ovoj regiji pozvali su i crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, premijer Obale Bjelokosti, Jeannot Ahoussou-Kouadio i ministar za međunarodnu suradnju talijanske regije Sant’Egidio, Andrea Riccardi. Svečanom otvorenju međureligijskih susreta nazočilo je mnoštvo predstavnika različitih svjetskih religija iz cijeloga svijeta koji su htjeli čuti poruku mira iz Sarajeva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PS
PLETER S PLIVE
21:43 10.09.2012.

Hvale vrijedno, ali nerealno...