protiv represije

Porast samozapaljenja: Tibetanac se zapalio u protestu protiv Kine

Foto: REUTERS/Pixsell
Porast samozapaljenja: Tibetanac se zapalio u protestu protiv Kine
29.11.2012.
u 09:15
Od 2009. godine od kad se počelo sa samozapaljenjima iz protesta zapalilo se najmanje 86 ljudi
Pogledaj originalni članak

Pojačavaju se demonstracije Tibetanaca protiv autorativne kineske vlasti. Ovaj mjesec se u zapadnoj Kini se u znak protesta zapalilo oko 20 Tibetanaca, javljaju strani mediji.

Od 2009. godine od kad se počelo sa samozapaljenjima iz protesta zapalilo se najmanje 86 ljudi. Posljednji takav slučaj dogodio se u utorak kada se 24-godišnji Kalsang Kyab polio s kerozinom i zapalio ispred ureda lokalne uprave u prefekturi Aba, leglu nemira, navodi Free Tibet i druge skupine. U ponedjeljak je došlo do prosvjeda oko tisuću studenata medicinske škole u prefekturi Hainan u proviniciji Qinghai. Policija ih je rastjerivala suzavcem i tukla kundacima zbog čega ih je 20 završilo u bolnici, neki s teškim ozljedama, objavio je Free Tibet.

Ovakvim načinom protesta pokušava se izbjeći napad na vlasti i državno vlasništvo, djelovanje koje je vlast u prošlosti označila terorizmom, što je omogućilo izliku za još veću represiju. Unatoč promjenjenom pristupu, promatrači vide kratkoročnu mogućnost da Beijing promijeni svoju represivnu politiku prema Tibetu. Studente je na prosvjed nagnala knjižica koju su distribuirale vlasti, a koja ismiijava tibetanski jezik kao nevažan, osuđuje tibetanskog vođu Dailai Lamu te koja je zamozapaljenje u znak prosvjeda proglasila ''činom gluposti''.

>> Mladići umrli u agoniji za Tibet, zapalili se u znak prosvjeda

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.