Novi pokazatelji

Porasle cijene brašna, vode i lijekova u BiH

Porasle cijene brašna, vode i lijekova u BiH
30.07.2013.
u 09:50
Rast je zabilježen skoro kod svih proizvoda koji se koriste za osobnu potrošnju građana
Pogledaj originalni članak

Prema podacima Agencije za statistiku, turizam u BiH uzima sve više zamaha i postaje respektabilna gospodarska grana. O tome svjedoče i podaci prema kojima je broj turista za 16 posto veći u svibnju ove godine u odnosu na prošlu, dok je taj postotak u odnosu na travanj ove godine veći za čak 32 posto. No, s druge strane, kada je u pitanju nezaposlenost, indeks rasta cijena, inflacija, statistika ne ide u njihovu korist.

Tiha poskupljenja

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u lipnju ove godine u odnosu na lipanj prošle više su za 1 posto, a u istom postotku kreće se i godišnja inflacija u lipnju ove godine. Inače, kada je u pitanju najveći prosječni rast cijena u lipnju ove godine, isti je zabilježen kod alkoholnih pića i duhana, prvenstveno iz razloga što je došlo do povećanja trošarina za ove proizvode te se izravno odrazilo i na cijene proizvoda. Tako su cijene domaćih cigareta u lipnju, u odnosu na lipanj prošle godine, veće za skoro 9 posto, kao i strane cigarete 6,8 posto te alkoholna pića za 6,5 posto. U odnosu na lipanj prošle godine također su poskupjeli lijekovi za 2,6 posto, pšenično brašno za 3,5 i mlijeko za 2 posto te voda za 2,8 posto. Kada su u pitanju ostale usluge i proizvodi, prema stopi promjene cijena u odnosu na lipanj prošle godine može se s pravom konstatirati kako je riječ o tihim poskupljenjima, primjerice električne energije za 0,4 posto, te odvoza otpada za 1,3 posto.

Neki proizvodi pojeftinili


Najveći prosječan rast cijena zabilježen je i u obrazovanju za 1,8 posto te reparaciji i kulturi za 1,3 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 0,5 posto. Međutim, kod pojedinih proizvoda zabilježen je drastičan pad cijena. To se posebno odnosi na šećer i jaja čije su cijene u odnosu na lipanj prošle godine manje za 11,9 odnosno 4,8 posto. Kada je u pitanju registrirana nezaposlenost, broj nezaposlenih osoba u svibnju u BiH iznosio je 547.393 osobe i smanjen je za 0,4 posto. Međutim, ako se za baznu godinu uzme 2011. i usporedi sa svibnjem ove godine i prošle godine uočava se rast nezaposlenosti od 2 indeksna poena ili u apsolutnom iznosu broj osoba koje se vode kao nezaposlene povećao se za 10.364. Što se pak plaća tiče, u svibnju je prosječna neto plaća u BiH iznosila 832 KM, što je u odnosu na prosinac prošle godine rast za 0,1 posto, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Agencije za statistiku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.