HAAG

Popise s lažnim bh. braniteljima za obranu će i Karadžić iskoristiti

Foto: AFP
Popise s lažnim bh. braniteljima za obranu će i Karadžić iskoristiti
25.11.2010.
u 08:51
Većini žrtava iz istočne Bosne priznat je braniteljski status kako bi obitelji ostvarivali socijalna prava u FBiH
Pogledaj originalni članak

Institucije države i Federacije BiH samo su djelomično odgovorile na zahtjev Haaškog suda da za potrebe obrane Radovana Karadžića ovom sudu dostave opsežnu dokumentaciju vezanu za ratna zbivanja.

Preslike odluka i potvrde

Kako doznajemo, među predanom dokumentacijom ne nalazi se većina traženih podataka koji se odnose na preslike sudbenih odluka i potvrda vezanih uz nestale osobe i osobe koje su proglašene umrlim u BiH od početka 1992. do kraja 1995. godine, kao i preslike popisa svih ubijenih vojnika za koje su nadgrobni spomenik uradila neka od dva općinska pogrebna poduzeća - Gradska groblja Visoko i DJL Sokolica iz Tuzle, te kopije izvoda iz matične knjige umrlih za veći broj općina. Karadžićeva obrana je tražila ova podatke kako bi relativizirala brojke o broju poginulih u BiH, ali i poduprla svoj stav da su većina ubijenih Bošnjaka, poglavito u Srebrenici i drugim mjestima istočne Bosne, bili vojnici, a ne civili. Zvuči nevjerojatno i paradoksalno, ali u dokazivanju ove teze ratnom srpskom vođi najviše bi mogle pomoći bošnjačke vlasti u Sarajevu.

Dokazivanje teza


- Javna je tajna da je većini žrtava, uključujući i invalide, iz istočne Bosne priznat braniteljski status kako bi članovi njihovih obitelji ostvarivali što veća socijalna prava u Federaciji. Ako bi se ovi podaci dostavili Karadžićevoj obrani, ne treba sumnjati da će ih oni iskoristiti za dokazivanje svojih teza kako su uglavnom stradali vojnici, a ne civili, kaže naš sugovornik blizak federalnoj Vladi, čija su ministarstva, među ostalima, trebala dostaviti podatke na zahtjev Haaškog suda. Prema nekim informacijama, sporan je braniteljski status više od 7.000 osoba s područja istočne Bosne, a u manjoj mjeri i onih s područja Kozarca, Prijedora i drugih mjesta u zapadnoj Bosni. Za većinu njih ne postoji nikakva dokumentacija koja potvrđuje vojni angažman u ratu, ali su im bez obzira na to priznata braniteljska prava. Započeta revizija braniteljske populacije trebala bi u potpunosti rasvijetliti ovakvu pojavu i njezine razmjere. Slučajevi svih pronevjera doći će na vidjelo i cilj revizija upravo bi trebao biti da se razotkriju svi oni koji su na neodgovarajući način došli do privilegija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.