ZDRAVSTVO

Ponovo počinje cijepljenje djece u FBiH, istraga o smrti bebe još traje

Foto: Reuters
Ponovo počinje cijepljenje djece u FBiH, istraga o smrti bebe još traje
10.12.2010.
u 08:02
Istraga o smrti bebe iz Lukavca još uvijek traje, nema rezultala analize spornog cjepiva DTaPer IPV i Hib
Pogledaj originalni članak

Uskoro bi u Federaciji trebalo ponovo početi cijepljenje djece cjepivom DTaPer IPV i Hib. Kako nam je rekla dr. Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, vjerojatno se neće koristiti cjepivo koje je korišteno prije mjesec dana, nego zamjensko za koje se još čeka odobrenje od Federalnoga ministarstva zdravstva.

Ministarstvo na potezu

- Ne želim prejudicirati stvari, ali očekujemo kako će resorno ministarstvo u idućih nekoliko dana odobriti korištenje zamjenskog cjepiva. Poduzimamo sve napore kako bi se cijepljenje u što kraćem roku i shvaćamo zabrinutost roditelja za svoju djecu. Svi se nadamo da će se problem uskoro riješiti - rekla nam je dr. Ravlija. Inače, cijepljenje cjepivom DTaPer IPV i Hib je obustavljeno prije mjesec dana zbog smrti bebe koja je nastupila svega nekoliko sati nakon cijepljenja.

Istraga još uvijek traje

Kako doznajemo, još uvijek su u tijeku ispitivanja je li smrt bebe nastupila zbog cijepljenja ili su tragične okolnosti bile izazvane nekim drugim pojavama. - Nismo dobili još nikakve službene informacije o ovom slučaju, vjerujemo kako Tužiteljstvo radi svoj posao i kako će javnost o svemu biti pravodobno informirana - rekla nam je dr. Ravlija. Treba reći da su posljednja događanja još jednom poljuljala povjerenje roditelja prema cjepivima koja se koriste u BiH, a mnogi od njih sada ističu kako nisu sigurni da će poštivati kalendar cijepljenja sve dok se spomenuti slučaj ne istraži u cijelosti. - Dok ne dobijem sve informacije oko ovoga slučaja dijete se neće cijepiti. Ne želim život svoga malog anđela ugroziti zbog nečije nesmotrenosti i potencijalno upitne kvalitete cjepiva koje bi uskoro moralo primiti - rekao nam je jedan zabrinuti roditelj, a sudeći prema pozivima koji nam zadnjih dana stižu u redakciju, mišljenje našeg sugovornika dijele mnogi. Jedini način je uklanjanja ovoga nepovjerenje jeste otkrivanje pune istine oko smrti bebe u Lukavca, te prezentacija javnosti svih istraživanja koja su vezana uz kvalitetu i ispravnost cjepiva DTaPer IPV i Hib koje se sve do prije mjesec dana davalo djeci u Federaciji BiH. A to je sada posao Tužiteljstva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.