SANKCIJE

Političke posljedice neozbiljnosti BiH bit će veće od ekonomskih

Foto: VL FOTO
Političke posljedice neozbiljnosti BiH bit će veće od ekonomskih
17.01.2011.
u 08:14
Situaciju su dodatno zakomplicirali izbori, pa nitko ne može kazati kada će EU imati sugovornike s bh. strane
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Francuska kao posljednja zemlja Europske unije ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, očekuje se završna odluka Vijeća EU-a o stupanju na snagu ovog sporazuma.

Tehničko pitanje

Uobičajeno je da se takav prijedlog promatra kao tehničko pitanje, ali kako je nedavno upozorio bh. veleposlanik pri EU-u Osman Topčagić nama za stupanje na snagu SSP-a prepreku predstavlja odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”, a ljudska prava predstavljaju bitan element SSP-a pa bi to mogao postati politički kriterij pri donošenju odluke Vijeća EU.

To, nije i jedini otežavajući faktor kada je u pitanju stupanje na snagu SSP-a. Bruxelles je u više navratra od bh. vlasti tražio da prioritetno rješavaju probleme koji se odnose na kršenje Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Višemjesečnim kršenjem ovog sporazuma, kojeg bi trebao naslijediti SSP, ne samo da su dovedeni u pitanje novi trgovinski ustupci EU za BiH, već se riskira i nastavak europskog puta zemlje. BiH se Privremenim sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU obvezala da će do početka srpnja prošle godine donijeti zakon o državnoj pomoći i uspostaviti tijelo koje bi imalo nadzor nad istim, ali to do danas nije urađeno. Za sada su se posljedice neispunjenja uvjeta iz Sporazuma odrazile na nemogućnost povećanja kvota za necarski izvoz ribe i šećera u EU.

Osim što ne može očekivati nikakve daljnje trgovinske koncesije dok se ne promijeni ovakav odnos prema ispunjenju obveza preuzetih Sporazumom, BiH je dovela u pitanje i svoj kredibilitet kao odgovornog i ozbiljnog sugovornika EU. Na žalost, u nekoliko drugih slučajeva također su probijeni rokovi iz privremenog sporazuma, ali je EU takvo ponašanje uglavnom tolerirala.

Najbolji primjer za to je ukidanje zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina, koja se u BiH nekoliko puta odgađala, da bi tek početkom ove godine stupila na snagu, iako ni sada sve pripreme nisu obavljene.

Doza neozbiljnosti

Situaciju su dodatno zakomplicirali izbori, pa sada nitko sa sigurnošću ne može kazati kada će EU imati odgovarajuće sugovornike s bh. strane. Aktualna vlast je već u tehničkom mandatu i nije realno očekivati da s ozbiljnije bavi ovim pitanjima, tim prije što je i u protekle četiri godine pokazala golemu dozu neozbiljnosti prema europskim integracijama.

Među rijetkim stvarima kojima se možemo pohvaliti je usvajanje revidirane strategije za Aneks VII. Daytonskog sporazuma te usvajanje zakona iz oblasti intelektualnog vlasništva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.