VELIKI PROJEKT

Počinje gradnja 78 milijuna eura vrijednog vjetroparka

Foto: VL FOTO
Počinje gradnja 78 milijuna eura vrijednog vjetroparka
25.09.2010.
u 12:24
U srijedu polaganje kamena temeljca za VE Mesihovina kod Tomislavgrada
Pogledaj originalni članak

Konačno započinje gradnja prvog velikog vjetroparka u Bosni i Hercegovini. Naime, u srijedu, 29. Rujna bit će položen kamen temeljac za gradnju vjetroparka Mesihovina kod Tomislavgrada, a iza projekta stoji Elektroprivreda Hrvastke zajednice Herceg-Bosna, kojoj je vjetropark već treći proizvodni objekat koji počinje graditi nakon rata. Ranije su izgrađene hidroelektrane Peć-Mlini i Mostarsko blato.

Ukupna vriejdnost vjetroparka Mesihovina je 78 milijuna eura, a sredstva su osigurana putem kredita, uglavnom njemačke KfW banke ( 72 milijuna eura )  te dijelom iz vlastitih sredstava ( 6 milijuna eura). Kako je najavljeno vjetroelektrana bi prve kilovat sate električne energije trebala proizvetsi 2013, godine. S 22 vjetroturbine ukupne instalirane snage od 44-66 MW, godišnja proizvodnja električne energije bit će između 128 i 146 GWh.

Svečano polaganje kamena temeljca bit će upriličeno u srijedu s početkom u 12.30 sati, u Mrkodolu kod Tomislavgrada, navode iz EP HZ-HB. Izgradnja vjetrolektrane daljnji je korak elektroprivrede u povećanju vlastitih proizvodnih kapaciteta, što dovodi do smanjenja potreba za uvozom električne energije sa svjetskog tržišta. Uz to, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su vjetar, voda i sl, podupire i Europsak Unija, pa nema bojazni za plasman takve, čiste, energije. Značaj gradnje VE Mesihovina prepoznala je i općina Tomislavgrad, pa je na tom području proglašen javni interes, što će svakao doprinijeti nesmetanom nastavku projekta. Polaganju kamena temeljca nazočit će brojna politička izaslanstva sa svih razina vlasti u BiH, a mogući su i visoki dužnosnici iz Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.