Administracija FBiH

‘Platformaškoj vladi’ prijete prosvjedi i u ministarstvima

‘Platformaškoj vladi’ prijete prosvjedi i u ministarstvima
22.10.2013.
u 09:08
Situacija nije nimalo sjajna pa tisuće zaposlenika s pravom strahuju za svoje plaće
Pogledaj originalni članak

Korisnicima federalnog proračuna ponovno kasne plaće. Tek jučer je novac za rujanske plaće proslijeđen zaposlenima u entitetskoj administraciji, što je dokaz alarmantnog stanja u federalnoj blagajni dva mjeseca prije kraja godine.

Situacija bi se idućih mjeseci mogla dodatno pogoršati pa tisuće zaposlenika opravdano strahuju hoće li i kada dobiti preostale plaće za ovu godinu. Naime, normalno bi bilo da se plaće isplaćuju do 5. u mjesecu, ali u Federaciji to odavno nije praksa. Zaposleni službenici kažu kako je praksa bila da se plaće isplaćuju između 10. i 13. u mjesecu, ali da je plaća za kolovoz isplaćena 18. rujna, a ovaj mjesec dogodilo se novo kašnjenje pa su plaće na računima zaposlenih bile tek 21. listopada.

- Ako nastave ovim tempom, do kraja godine ćemo “izgubiti” jednu plaću. Ovo nije nimalo bezazlen problem jer većina zaposlenih u federalnoj administraciji otplaćuju kredite. Ako na dan naplate rate kredita nema novca na računu, banke odmah obračunavaju zatezne kamate i šalju obavijesti jamcima. Tako se u nezgodnu poziciju dovode i službenici koji su korisnici kredita i njihovi jamci, objašnjava posljedice kašnjenja plaća jedan od federalnih službenika. Do kašnjenja je dolazilo i ranije, a aktualna federalna Vlada je to uglavnom pravdala sporijim punjenjem proračuna ili kašnjenjem kreditnih sredstava MMF-a. Takav je slučaj bio proljetos kada su plaće kasnile 12 dana. Inače, samo za plaće i naknade se iz federalnog proračuna godišnje izdvaja oko 238 milijuna maraka i to je jedna od većih rashodovnih stavki u entitetskoj blagajni. Riječ je o plaćama i naknadama nešto više od 7200 dužnosnika i uposlenika federalnih ministarstava, Parlamenta, agencija i raznih službi, uključujući Federalnu upravu policije. Za aktualnu “platformašku” vlast bi mogao biti veliki problem ako samo i dio ovih zaposlenika odluči štrajkom ili prosvjedima tražiti svoja prava i redovitu isplatu plaća. U predizborno vrijeme bi takva slika mogla pokvariti sve evidentnije pokušaje firiziranja stvarnog ekonomskog i financijskog stanja u Federaciji. Najavom velikih infrastrukturnih projekata, suzbijanjem rada na crno, obećanjima o većim mirovinama, federalna vlast stvara sliku o pozitivnim ekonomskim procesima u ovom entitetu. Situacija je, međutim, znatno drukčija, što najbolje potvrđuje podatak da Vlada nema novca ni za redovitu isplatu svojih plaća.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.