RASKOLI

Platforma SDP-a podijelila i sindikate u Federaciji BiH

Foto: Kristina Štedul Fabac
Platforma SDP-a podijelila i sindikate u Federaciji BiH
14.01.2011.
u 08:03
Vodstvo Saveza samostalnih sindikata potpisalo sporazum s SDP-om i na taj način im dalo potporu
Pogledaj originalni članak

Dok se prije nekoliko dana govorilo o potrebi da na državnoj razini sve radnike u državi zastupa jedan sindikat, danas se spominje podjela sindikata u cijelosti.

SDP podijelio radnike


Ovakve reakcije su stigle nakon što su predstavnici Saveza samostalnog sindikata potpisali ugovor o suradnji s SDP-om BiH i njihovim koalicijskim partnerima. Još uvijek se provjerava tko sve stoji iza ovoga potpisa, a reakcije koje će stići uskoro, mogle bi podijeliti radnike u državi dugi niz godina. Kako nam je rekao Zvonko Stanić, dopredsjednik Sindikata službenika mostarske Gradske uprave, ukoliko se uspostavi da je i u njihovo ime potpisan ovaj sporazum, uslijedit će žestoke reakcije. - Nije mi jasno kako jedan sindikat može potpisivati sporazum sa strankama koje možda neće biti dio nove vlasti u državi. Sindikati bi trebali potpisivati sporazume s vlastima jer samo te dvije strane mogu pregovarati o uvjetima rada, kolektivnim ugovorima i svemu onome što je u interesu radnika. Mi još provjeravamo jesu li predstavnici našega sindikata dio ove priče, a ako jesu, onda će uslijediti određeni potezi jer ja svakako ne podržavam ovakav način rada - rekao nam je Stanić.

Borba za prava radnika

I ostali sindikalisti s kojima smo razgovarali ističu da sindikat ne smije otvoreno podržavati niti jednu političku opciju, nego treba pregovarati s vlastima kako bi se prava radnika osigurala na najbolji mogući način. Tako se može reći kako je platforma SDP-a BiH i njihovih koalicijskih partnera duboko podijelila sindikate u Federaciji, što bi u konačnici moglo imati duboke posljedice za sve radnike u ovom entitetu. A i bez ovog problema stanje je bilo za rubu izdržljivosti uz stalne sukobe raznih strana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.