Sramotno

Plaću prima i 40 zastupnika iz prošlog saziva Parlamenta

Foto: VL FOTO
Plaću prima i 40 zastupnika iz prošlog saziva Parlamenta
02.11.2011.
u 11:39
Iako već godinu dana nisu članovi federalnog Parlamenta, bivši zastupnici i dalje primaju plaću od Federacije
Pogledaj originalni članak

Za prvih devet mjeseci 2011. u Zastupničkom domu FBiH je na ime plaća i naknada isplaćeno ukupno 4.088.515,50 KM. Navedeni iznos podrazumijeva isplatu troškova za 145 osoba, od kojih su 98 zastupnici, 2 savjetnika, 5 aktualni ministri u Vladi FBiH koji su do preuzimanja ministarskih pozicija bili u svojstvu zastupnika u Zastupničkom domu, te 40 zastupnika prethodnog saziva koji prema odredbama Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti u Federaciji BiH, koji je stupio na snagu u kolovozu 2010., nakon isteka mandata ukoliko nisu zasnovali radni odnos ili stekli uvjete za mirovinu, imaju pravo na naknadu plaće u trajanju od godinu dana - do kraja studenoga ove godine.

Zbog navedenog zakona, kojim je osim jednogodišnje isplate naknade zastupnicima prethodnog saziva, osigurano povećanje koeficijenata i osnovice plaće za zastupnike i izaslanike u novom mandatu, ukupna davanja na ime plaća i naknada za zastupnike Zastupničkog doma PFBiH na početku mandata uvećana su za skoro tri milijuna KM, a za izaslanike Doma naroda za dva milijuna u odnosu na 2010.

Naime, proračunom FBiH za ovu godinu na ime plaća i naknada planirano 14,484.217 KM. Za bruto-plaće i naknade u Zastupničkom domu predviđeno je više od 7 milijuna maraka. Milijun i pol konvertibilnih maraka predviđeno je za naknade troškova zaposlenih, što zajedno nešto manje od devet milijuna KM. Za isplatu plaća, paušala i toplog obroka u Domu naroda PFBiH predviđeno je preko pet milijuna KM. Od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu FBiH svoj rad u novom sazivu profesionaliziralo je njih 88.

Na ime plaća i naknada koje uključuju topli obrok, naknadu za odvojen život, smještaj, vikend-posjet obitelji (4 puta), paušal, naknadu za korištenje automobila, dnevnice, za zastupnike Zastupničkog doma 96 od 98 (s obzirom na to da zastupnici Srećko Boras i Safet Halilović trenutno obavljaju dužnosti na pozicijama iz prethodnog mandata), isplaćeno je ukupno 3.083.490,33 KM. Navedeni iznos odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2011.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.