REVIZIJA

Plaća za nerad

Foto: VL FOTO
Plaća za nerad
18.06.2011.
u 16:53
Agencija za privatizaciju Federacije BiH neopravdano novčano stimulirala svoje zaposlene
Pogledaj originalni članak

Nezakonita Vlada Federacije BiH utvrdila je i parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u tvrtkama i bankama. Zakon se donosi zbog potrebe ispravljanja brojnih propusta u svim fazama privatizacije tvrtki i banaka, počevši od pripreme, preko same privatizacije, pa do neispunjavanja ugovornih obveza novih vlasnika. Propusti su karakteristični i za malu i za veliku privatizaciju i za sve njihove metode. Konstatirano je da u cijelosti nije ostvaren niti jedan strateški cilj pretvorbe državnog u privatno vlasništvo. Unatoč spomenutim činjenicama, djelatnici Agencije su nagrađeni za svoj nerad novcima poreznih obveznika, što je i navedeno u revizorskom izvješću.

Nagrada samo za nerad

Naime, Agencija za privatizaciju Federacije BiH neopravdano je novčano stimulirala svoje zaposlene, a nezakonito nagradila članove Upravnog i Nadzornog odbora tijekom prošle godine kada nije prodano nijedno poduzeće, utvrdili su revizori. Na ovaj način neregularno je potrošeno 31.530 maraka u godini kada je Agencija imala 31 posto manje prihoda zbog neispunjenja plana privatizacije. Propusti su karakteristični i za malu i za veliku privatizaciju i za sve njihove metode. U izvješću Ureda za reviziju institucija FBiH o poslovanju Agencije za 2010. navedeno je i da su zaposlenim neopravdano povećane plaće za prosinac prošle godine. Prosječna plaća u Agenciji za privatizaciji bila je 2.270 maraka u prošloj godini kada je prosječna plaća u FBiH bila oko 800 maraka. Na plaće i naknade 34 zaposlena potrošeno je oko 1,8 milijuna maraka od oko četiri milijuna maraka prihoda Agencije.

“Odlukom direktora iz siječnja 2010. utvrđena je osnovica za obračun plaće u iznosu od 305 maraka. U prosincu 2010. osnovica je povećana na 350 maraka u skladu s odlukom direktora”, navodi se u revizorskom izvješću. Navedeno je da je ova odluka donesena na prijedlog Upravnoga odbora Agencije kako bi se nagradili zaposleni za uspješnu realizaciju naplate iračkog duga, na koju se čekalo dvije godine. Tako su nagrađeni članovi Upravnog i Nadzornog odbora, a revizori su utvrdili da je isplata u suprotnosti sa Zakonom o plaćama. Odluke o visini naknada samom sebi donio je Upravni odbor kojem je isplaćeno oko 174.800 maraka, a članovi nisu imali zaključen ugovor.

Stimulacije nezaposlenim

Za naknade članovima Nadzornoga odbora potrošeno je oko 58.450 maraka, s tim da je isplaćivano 675 maraka za zamjenika predsjednika, što je pozicija koja nije predviđena zakonom. Stimulacije zaposlenim su isplaćivane za redovite poslove. Odlukom direktora Enesa Ganića službena vozila 24 sata dnevno koriste direktor i njegov zamjenik. Kao razloge za neprovođenje plana privatizacije kompanija vrijednih oko 330 milijuna maraka, stoji u izvješću, iz Agencije su naveli ne donošenje odluka Vlade Federacije BiH, nejasno razgraničenje ovlasti Vlade i Agencije, nepovoljan politički, makroekonomski i poslovni ambijent. Revizori su preporučili da Agencija za privatizaciju inicira izmjene i dopune Zakona o Agenciji. Agencija za privatizaciju platila je oko 40.780 maraka naknada za pet članova Komisije za poduzeće Krivaja 1884., utvrđeno je revizijom.

Agencija je platila i predstavnike federalnih ministarstava rada, poljoprivrede i energetike u komisiji, jer ministarstva nisu imala novca platiti zaposlenike pa su zadužila Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da to učini.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.