ZLOČIN

Partizani nisu likvidirali nasumice, ubijali su prije svega intelektualce

Foto: VL FOTO
Partizani nisu likvidirali nasumice, ubijali su prije svega intelektualce
16.02.2011.
u 09:27
Prema crkvenim podacima, partizani su mučki ubili čak 66 fratara na prostoru Hercegovine
Pogledaj originalni članak

Gvardijan mostarskoga Franjevačkog samostana fra Iko Skoko rekao je u ponedjeljak na svetoj misi da su partizanske vlasti na ovaj dan prije 66 godina smišljeno likvidirale provincijala dr. fra Leona Petrovića i šestoricu franjevaca u Mostaru budući da se radilo o osobama s istaknutim moralnim i duhovnim karakteristikama.

Nije bilo nasumice


- Braćo i sestre, čistka i našeg naroda nije provođena nasumice, nego su je komunisti usmjerili na ljude s moralnim i duhovnim karakteristikama. Zato su oni ubijali fratre, svećenike i naše intelektualce - rekao je fra Iko Skoko. Dodao je da je to razlog zašto je 14. veljače 1945. likvidiran provincijal dr. fra Leon Petrović, gvardijan fra Grgo Vasilj, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar. Prema crkvenim podacima, franjevce su partizani svezali žicom, mučki ubili, a tijela bacili u rijeku Neretvu. Gvardijan je pozvao vjernike da ‘oživimo i proširimo uspomenu na naše poubijane fratre, da im još grobove identificiramo, da im grobni spomenik podignemo i posjećujemo, da se utječemo Bogu molitvama, osobito slavljem sv. mise za početak crkvenog procesa s obzirom na proglašenje fratara mučenicima vjere’.

Ubili 66 fratara

Prema podacima Katoličke crkve, partizani su potkraj Drugog svjetskog rata likvidirali 66 franjevaca.

Hercegovačka franjevačka provincija je preko Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” pokrenula postupak nastojeći dokazati da su ubijeni svećenici zaslužili da ih se proglasi mučenicima, blaženima i svetima. Većina općina u Hercegovini osnovala je posebna povjerenstva koja se bave istragama zločina koje su počinili komunisti u vrijeme i nakon II. svjetskog rata. Zadnje masovne grobnice su otkrivene na području općine Ljubuški, a u mjesecima pred nama planirana su nova kopanja na lokacijama za koje se smatra da su na njima zakopana tijela žrtava. Nitko za njih nije osuđen.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
01:40 17.02.2011.

hahaha... od kad su fratri intelektualci? hajde da ste rekli paraziti i pedofili... to već ima smisla...

KR
krtica
04:14 17.02.2011.

A da si ti intelektualac sigurno tako ne bi pisao/la (oboje za tebe jer si ...). Poznavajuci povijest Hercegovine (sto za tebe i ne postoji!), covjek bi te poslao u ........ da se rijesis svoje imbecilnosti, neznanja i komunistickog \"idealizma\". Fratri i Franjevastvo su odigrali i-te-kako pozitivnu, nacionalnu, kulturnu, vjersku ulogu u hercegovackom puku, kojega su trali Turci (balije!), Austro-Ugarska, Italija, srpski zagrljaj, komunisticka Sugovina, a danas balije koji misle da je BiH njihova. Ako se razmisli o ovome, bit cemo blizi.

CI
cinbenik
12:34 17.02.2011.

Uz sve postovanje malo pretjeruju.Hitler je imao razlog za ubijanje,koje nije ni krijo.Svaki zlocinac, ili njegova zrtva ,objasne zasto ih netko napao.U ovom ratu su se pravili spiskovi nepodobnih(onih koji su imali drugacije misljenje)takodje je puno fratara imalo vojne iskaznice,Pa bih molio za ovakva pisanja da se pojasni vrijeme 2S.R. i objasni uloga.Za ovaj mi je poznato koliko su bili umijesani u dovodjenj na vlast odredjene politik,pogresne na srecu sada nisu nikom odgovarali