Uživaju na Jadranu

Partiji milijunaša na jahti Romana Abramoviča

Foto: 'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
Partiji milijunaša na jahti Romana Abramoviča
23.07.2011.
u 12:00
Za goste na najširoj jahti na svijetu brine se 56 članova posade, većinom mornara, ali i brojne sobarice te barem 5 - 6 kuhara i poslužitelja
Pogledaj originalni članak

Nakon Višana i njihovih gostiju prekjučer, jučer su Šibenčani uživali u pogledu na 115-metarsku jahtu ruskog milijardera Romana Abramoviča. Dok se većina pitala koga će bogataši s luksuzne jahte počastiti svojim posjetom, “Luna” se tajnovito ljuljuškala usidrena usred Šibenskog zaljeva, s pogledom na šibensku katedralu.

– Vjerojatno će ići na slapove Krke. Takvi gosti obično to ne propuste kada dođu na naše područje. U skradinsku marinu, zbog veličine, ovakva jahta ne može, ali na njoj je više malih brodova i zasigurno će u njima prema Skradinu – kaže direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole.

Oko onog što su “Lunini” gosti radili dan prije, na Visu, manje je misterija.

Najveći ceh ove sezone

U večernjim satima u Komiži se njih čak tridesetak, u konobi Jastožera, počastilo bogatom večerom. Miješano muško-žensko društvo, u kojem je bila i djevojčica u dobi od četiri-pet godina, stiglo je u konobu oko 20 sati, a imali su, doznajemo, dva razloga za slavlje. Jedan par obilježavao je godišnjicu braka, a drugi je slavio zaruke.

– Jeli su jastoge, ribu i škampe sa žara. Pilo se od šampanjaca do naših domaćih vina, viskija i coca-cole. Samo je jedan par jeo drukčije, košer hranu. Za njih je i kuhao njihov kuhar, kojeg su doveli s broda. Bili su odlično raspoloženi, otišli su malo poslije ponoći, vrlo zadovoljni – priča naš izvor.

Ništa manje nisu bili zadovoljni ni domaćini. Ove godine još nisu imali grupu gostiju koja je u samo jednu večer napravila tako velik ceh. Konobari su za trud nagrađeni napojnicama.

– To su bili Abramovičevi poslovni partneri i prijatelji, uglavnom podrijetlom iz Kine. On sam je, navodno, trenutačno negdje u Francuskoj – kaže naš dobro upućeni sugovornik.

Nije mu jedina

Na “Luni” se o Abramovičevim gostima brine, kako doznajemo u šibenskoj Lučkoj kapetaniji, 56 članova posade, većinom mornara, ali i brojne sobarice te barem pet-šest kuhara i poslužitelja. Jesu li bogataši i neke od njih na Visu izveli na večeru otvoreno je pitanje budući da gostiju-putnika na jahti ne bi smjelo biti više od 12.

– U suprotnom bi, sa 13 i više gostiju, “Luna” morala biti registrirana kao brod, a ipak se vodi kao jahta – kažu u Lučkoj kapetaniji Šibenika, čiji su zaposlenici i sami radoznali kad je u pitanju 115-metarsko luksuzno plovilo. Za jahtu “Luna” se zna da nije jedina u vlasništvu ruskog bogataša. Druga mu je i duža, a “‘Luna” s četiri palube, bazenom i sunčalištem na prvoj palubi slovi za najširu jahtu na svijetu. Osim po helikopterima, prepoznatljiva je i po sofisticiranom telekomunikacijskom tornju.

Na Visu se, inače, jučer pričalo da su zaposlenici s jahte htjeli i u komiškoj stanici za otkup ribe kupiti jastoge, ali da su se vratili razočarani jer ih nije bilo.

– Jastoga ima ograničeno, neke kupce smo odbili, a je li među njima bio i netko s jahte, ne znamo. No, prije desetak dana smo gostima s “Lune” prodali osam jastoga teških nešto više od osam kilograma – kaže Davor Vidović, vlasnik trgovine hranom na veliko u Komiži.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.